Krumplis-hagymás ravioli sült zsályával
Sajnálom, hogy erről a szuper ételről csak egy ilyen nyeszlett fotót tudtam készíteni, de valahogy mindig télen kerül nálunk terítékre amikor a fényviszonyok a legrosszabbak. Ráadásul (a tengernyi befektetett energia dacára) szegény nem is nagyon fotogén. De a külső nem minden: ő a legjobb példa rá. :-D
HOZZÁVALÓK (4 személyre)
1 adag alaptészta
2 megtisztított, negyedelt lila hagyma
1 kis marék friss kakukkfűlevél
kb. 400 g nagy szemű burgonya, a héjában
kb. 50g vaj
1 marék őrölt parmezán, plusz még egy kevés a tálaláshoz
1 marék fenyőmag
balzsamecet, extra szűz olívaolaj
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
a tálaláshoz:
1 csokor friss zsálya vajban vagy olajban ropogósra sütve
ELKÉSZÍTÉS:
1. Nyújtsd ki a tésztát vékonyra. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Terítsd a hagymát egy kisebb tepsibe, add hozzá a kakukkfüvet, 12 evőkanál balzsamecetet és pár löket olívaolajat, majd fedd le egy darab sütőpapírral.
2. Szurkáld meg a krumpliszemeket, és tedd őket egy másik tepsibe. Mindkettőt told a sütőbe 40 percre. Ha a krumpli nagyobb szemű, vedd ki a hagymát és a krumplit süsd tovább.
3. Amikor készen van, hagyd kicsit hűlni, aztán hámozd meg a burgonyát és tedd tálba. Vagdosd apróra a hagymát, kanalazd át a krumpli mellé, a tepsiben összegyűlt szafttal együtt. Tegyél hozzá 3 diónyi vajat és a maréknyi parmezánt, keverd jól össze, és sózd, borsozd ízlésed szerint. Hagyd teljesen kihűlni. Kézzel vagy kiskanállal készíts a masszából üveggolyó méretű gombócokat, és töltsd meg vele a raviolit (képek itt).
4. Főzd a raviolit sós, forrásban lévő vízben 3-4 percig. Közben egy tapadásmentes edényben kis löketnyi olaj és diónyi vaj keverékén enyhén pirítsd meg kissé a fenyőmagot. Amikor már világos aranyszínűre pirult, kapd le a tűzről, és löttyints rá pár csepp balzsamecetet. Tedd az edénybe a raviolit is, forgasd össze és tálaláskor reszelj parmezánt a tetejére majd szórd meg a sült zsályalevelekkel.