Krumplifőzelék fasírttal




A főzelék a legmagyarabb dolog a földkerekségen, nyilván ezért van az, hogy mindenki másképpen készíti el. Ez a recept nem olyan eredményt hozott mint amire gyerekkoromból emlékeztem, de első kísérletnek nem rossz. Még dolgozom rajta.

HOZZÁVALÓK (6 főre)

A főzelékhez:

3 - 4 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma (130 g/fej), megpucolva apró kockákra vágva
2 gerezd fokhagyma
2 púpozott teáskanál fűszerpaprika
1 ½ kg krumpli, megpucolva, kockára vágva
2 teáskanál só
frissen őrölt bors
2 db nagy babérlevél (vagy 4 kicsi)
1 teáskanál szárított majoranna
1 evőkanál kristálycukor
200 g tejföl
2 púpos evőkanál liszt
1 evőkanál víz
1 evőkanál 10%-os ételecet (nem fontos)
1 evőkanál hideg vaj
1 - 2 evőkanál tejszín


A fasírthoz:
2 evőkanál étolaj
1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika
1 szelet szikkadt kenyér beáztatva, kinyomkodva
500 g darált sertéshús
só, bors
1 db tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 teáskanál őrölt majoranna

ELKÉSZÍTÉS:

1. Egy lábasban, kevés olajon párold üvegesre az apróra vágott hagymát. Szórd meg a fűszerpaprikával és dobd rá a felkockázott krumplit. Sózd, borsozd, add hozzá a babérlevelet, majorannát és a cukrot. Jó alaposan keverd el, és öntsd fel annyi vízzel, hogy a ¾-éig ellepje a krumplit (kb. 1 liter) és hagyd puhára főni (kb. 45perc). 

2. A fasírthoz kevés olajon párold üvegesre az apróra vágott hagymát, majd mehet rá a zúzott fokhagyma és a fűszerpaprika is. Áztatsd be a kenyeret majd nyomkodd ki belőle a nedvességet és tedd egy keverőtálba. Add hozzá a fasírt többi hozzávalóját és a hagymás alapot is, majd formázz gombócokat belőle. forgasd be zsemlemorzsába vagy panírozd be a mint a husit szokás és süsd ki forró, bő olajban.


3. Készítsd el a habarást: Keverd csomómentesre a tejfölt, a lisztet a vizet és a tejszínt. 

4. Ha a krumpli megfőtt, add hozzá az ecetet (ha használsz), a habarást és sűrítsd be kb. fél perc alatt. Add hozzá a vajat majd jól keverd el. Merd a főzeléket tányérokba, tedd a tetejére a fasírt golyókat és kéééész is! 











Popular Posts