Friss tészta / Fresh egg pasta dough





Ezeket a képeket akkor találtam amikor Bojka 18. szülinapjára albumba gyűjtöttem az emlékeket. Döbbenetes, mi mindenre volt időnk 2014-ben. :-D Arra azonban határozottan emlékszem, hogy a végeredmény megérte az erőfeszítést.

HOZZÁVALÓK (6 főre):

600g liszt (Tipo 00)
6 tojás vagy 12 tojássárgája
egy kevés víz ha szükséges
1/2 teáskanál só (elhagyható, az alaprecept nem említi, de nekem hiányzott belőle)

+ dereng, mintha a nagymamám még egy kis olajat is adott volna hozzá, hogy rugalmasabb legyen, de ha meg szeretnéd szárítani a tésztát ez talán nem opció.

ELKÉSZÍTÉS;

1. Öntsd a lisztet egy tálba vagy a gyúródeszkára.

2. Készíts mélyedést a közepén és abba üsd bele a tojásokat. Villával keverd őket simára.

3. Gyúrd össze, hogy ne ragadjon, majd folytatsd a dagasztást amíg szép, selymes, rugalmas tésztát nem kapsz.

4. Borítsd be frissen tartó fóliával és hagyd pihenni egy órán át mielőtt dolgozni kezdesz vele.

Basic recipe for fresh egg pasta dough

600 g Tipo '00' flour
6 large free-range eggs, or 12 large free-range egg yolks
a little water if needed
1/2 teaspoon salt (optional)

+ As far as I can remember my grandma added a little oil to make the dough smoother but maybe this is not an option if you want to dry it instead of consuming right away.

METHOD
1. Place the flour on a board or in a bowl. Make a well in the centre and crack the eggs into it.

2. Using a fork, beat the eggs until smooth. Mix together with the flour (and salt) as much as possible so it’s not too sticky.

3. Flour each hand and begin to knead. This is the bit where you can let all your emotions out, so go for it! What you want to end up with is a nice piece of smooth, silky, elastic dough.

4. Cover it with clingfilm and leave it to rest for about half an hour before rolling and shaping it.









Popular Posts