Nasi Goreng +




HOZZÁVALÓK (4főre)

200g basmati rizs
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér vagy 1teáskanál őrölt
1 friss chili
200g (cukor)borsó
200g lágy szárú brokkoli
1 csapott evőkanál nádcukor
3 evőkanál szójaszósz

EXTRA, nem hivatalos hozzávalók:
1 evőkanál curry paszta
1 teáskanál csípös chiliszósz / csilipehely

SAVANYÍTOTT UBORKA
1/2 kígyóuborka
1 csokor friss koriander (30 g)
1 evőkanál fehérborecet
1 zöldcitrom
1 teáskanál porcukor

SÜLT TOJÁS
4 szál zöldhagyma
1 friss chili
4 nagyméretú tojás

ELKÉSZÍTÉS:


1. Főzd meg a rizst kétszeres mennyiségű sós vízben (10-12 perc) és hagyd kihűlni. (használhatsz maradék főtt rizst is)

2. Közben készítsd el a savanyúságot. Mosd meg az uborkát, majd szeleteld vékonyra (ha van hullámos élű késed, akkor azzal), és tedd egy tálba. Aprítsd finomra a korianderszár felét (a leveleket tedd félre), és tedd a tálba néhány löket ecettel együtt. Add hozzá a zöldcitrom lereszelt héját és levét, a cukrot, majd sózd meg és alaposan forgasd össze.

3. Tisztítsd meg a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, majd a maradék korianderszárakkal együtt aprítsd fel az egészet finomra. A cukorborsót ferdén vagdosd fel, a brokkolit vágd falanyi darabokra. Tegyél fel erős lángra egy nagy, vastag fenekű lábost vagy inkabb wokot egy löket olajjal, tedd bele a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a chilit, a korianderszárat és a cukrot. Kavarva pirítsd néhány percig, majd add hozzá a (cukor)borsót, a brokkolit és a rizst, folytasd a pirítást még 3-4 percig, vagy amíg a rizs átforrósodik, közben rázd és forgasd folyamatosan. Add hozzá a szójaszószt, curry pasztát, majd zárd el alatta a lángot. 

4. Tedd a rizs negyedét egy kis tálkába, nyomkodd le, hogy összetömörödjön, majd borítsd ki egy tányérra - ahogy a gyerekek a homoktortát készítik! Ismételd meg ezt a többi rizzsel is.

5. Készítsd el a tükörtojást! Majd oszd szét úgy, hogy minden adag rizsre jusson belőle.

6.   Tálalás: Szórj minden adagra felkarikázott zöldhagymát, chilit és a félretett korianderleveleket.




Popular Posts