Csirke Tikka Masala




HOZZÁVALÓK (4 főre)

400g csirkemell filé
3 gerezd fokhagyma
1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
1 csapott teáskanál őrölt római kömény
2-2 púpozott kávéskanál füstölt csemege fűszerpaprika és garam masala
3 citrom
1 hüvelykujjnyi gyömbér vagy 1 teáskanál őrölt
3 púpozott evőkanál natúr joghurt
1 friss chili

MÁRTÁS
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 friss piros chili
1 csokor friss koriander (30 g)
olívaolaj
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál kurkuma
3 evőkanál örölt mandula/mandula liszt
400g lucullusparadicsom-konzerv
1/2 csirkehúsleves-kocka
400g kókusztej

ELKÉSZÍTÉS

1. Tedd a szegfűszeget, a római köményt, 1-1 púpozott teáskanál paprikát és garam masalát egy nagy tálba. Reszeld hozzá 1 citrom héját, facsard bele a levét, nyomd hozzá a fokhagymát, hámozd meg, reszeld finomra és add hozzá a gyömbért, a joghurtot és 1 teáskanál sót. Kockázd fel 2 cm nagyságú kockákra a csirkemellet, és dörzsöld bele a fűszerkeveréket. Fűzd nyársra a csirkedarabokat, tegyél közéjük citromgerezdeket és chilidarabokat, de ne nyomd őket túl szorosan egymáshoz. Marináld 1-2 órát a hűtöszekrényben ha van időd, de nem fontos.

2. A mártáshoz hámozd meg a hagymát és a fokhagymát, szeleteld finomra a chilit és a koriander szárát (a leveleket tedd félre a tálaláshoz). 
Majd tedd fel egy nagy lábosban közepes lángra egy löket olajjal, és piritsd gyakran kavarva amíg aranybarna nem lesz. 

3. Add hozzá az örölt koriandert, a kurkumát és a maradék 1-1 púpozott
kávéskanál paprikát és garam masalát. Pirítsd 2 percig, ekkor add hozzá és vele együtt pirítsd a mandulát is. Add hozzá a paradicsomot, morzsold bele a leveskockát, és önts alá 300 ml forrásban lévő vizet. Lassan bugyogtatva főzd 5 percig, aztán öntsd bele a kókusztejet is. Időnként megkeverve főzd további 20 percig, majd sózd ízlesed szerint.

4. Amikor hozzá akarsz látni a grillezéshez, permetezz olajat a csirkére, és forró faszénen vagy tűzforró grillserpenyőben, gyakran forgatva süsd minden oldalát aranybarnára. 

Tálald paratha kenyérrel, pitával vagy basmati rizzsel. Tálaláskor szórd meg korianderlevelekkel.





Popular Posts