Kelkáposzta főzelék




HOZZÁVALÓK (4 személyre)

A főzelékhez:
600g kelkáposzta
500g krumpli
1 teáskanál köménymag 
1 evőkanál só
4 gerezd fokhagyma
4 evőkanál étolaj
3 evőkanál liszt
2 teáskanál pirospaprika
sok frissen őrölt bors

A fasírthoz:
2 evőkanál étolaj
1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika
1 szelet szikkadt kenyér beáztatva, kinyomkodva
500 g darált sertéshús
só, bors
1 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 teáskanál őrölt majoránna

ELKÉSZÍTÉS:

1. Vágd ki a kelkáposzta torzsáját, a leveleit vastagon csíkozd fel (1,5cm) . A krumplit pucold meg és vágd 2 cm-es kockákra. Sóval és köménymaggal tedd fel főni mindkettőt (lefedve) annyi vízben, amennyi még nem lepi el (az enyém kicsit híg lett…).

2. Addig főzd, amíg a krumpli éppen hogy puha nem lesz (30perc). A kelkáposzta is pont jó lesz.

3. Miközben fő, készítsd el a rántást. Pirítsd zsemleszínűre a lisztet az olajon, majd add hozzá a zúzott fokhagymát. Húzd le a tűzről, és keverd bele a pirospaprikát.

4. Az éppen csak megfőtt zöldségeket szűrd le, és terítsd egy tepsire. Így tökéletes állagú marad nem csak a kelkáposzta, de a krumpli is. A visszamaradt lébe keverd bele a hideg rántást, és néha megkeverve kb. 30 percig főzd, közepesen nagy lángon.

5. Fél óramúlva tedd vissza a lébe a zöldségeket, de már ne forrald fel, csak forrósítsd össze. Ha kell, még igazíthatsz az ízeken, de most jöhet bele a sok, frissen őrölt fekete bors.


+1. A fasírthoz kevés olajon párold üvegesre az apróra vágott hagymát, majd mehet rá a zúzott fokhagyma és a fűszerpaprika is. Áztasd be a kenyeret majd nyomkodd ki belőle a nedvességet és tedd egy keverőtálba. Add hozzá a fasírt többi hozzávalóját és a hagymás alapot is, majd formázz gombócokat belőle. forgasd be zsemlemorzsába vagy panírozd be a mint a husit szokás és süsd ki forró, bő olajban.







Popular Posts