Marhapörkölt fokhagymás krumpligombócokkal
HOZZÁVALÓK
a pörkölthöz:
1 kg marhalábszár
500 g hagyma, megtisztítva, felkockázva
3 evőkanál libazsír
1 evőkanál pirospaprika
2 paradicsom
1 paprika
1 csapott evőkanál őrölt kömény
só, bors
300 ml vörösbor
1 teáskanál kakukkfű
100+500ml víz
a fokhagymás krumpligombóchoz:
500g krumpli megfőzve, áttörve
150-200g liszt (a krumplitól függ)
1 tojás
pici szerecsendió
só
4 gerezd fokhagyma
ELKÉSZÍTÉS:
PÖRKÖLT
1. Hevítsd fel a zsírt egy nagy lábosban. Dobd rá a hagymát, párold üvegesre, majd szórd bele a pirospaprikát, majd add hozzá a felszeletelt paprikát és a paradicsomot.
2. Sózd, borsozd, és add hozzá a köményt is. Pár perc múlva, amikor a paradicsom és a paprika megpuhult, jöhet hozzá a felkockázott hús; kicsit kevergetsd, majd miután minden oldala megsült, önts rá egy kevés vizet (max. 100ml).
3. Amikor a hús megpuhult, öntsd fel a borral és 500ml vizzel. Adj hozzá még egy pici sót, majd főzd bele az apró gombóckákat, és szórd meg kakukkfűvel.
GOMBÓCOK
1. A krumplit fözd meg héjában, majd pucold meg és tört át amíg még meleg. Hagyd teljesen kihülni, majd add hozzá a tojást, a sót és az átpaszírozott fokhagymát, majd reszelj bele egy kevés szerecsendiót.
Fontos, hogy a gombócok ne legyenek nagyobbak egy diónál, igy pont falatnyi lesz, és hamar átfő.
2. Úgy dobáld a gombócokat a pörköltbe, hogy mindenhova egyenletesen jussanak, és alacsony lángon főzd készre. Ne keverd, csak rázogasd!