Póréhagymás cannellinibab-leves csiliolajjal
HOZZÁVALÓK (4 személyre)
2 közepes póréhagyma, megtisztítva, felkarikázva (csak a fehér és halványzöld rész)
1 evőkanál olívaolaj
15 g vaj
1 teáskanál szárított kakukkfű vagy picit több friss ha van
2 babérlevél
3 gerezd fokhagyma,
finomra vágva
1 liter zöldségalaplé (lehet kockából is)
400 g konzerv cannellini bab, lecsöpögtetve és leöblítve
15g friss oregánó nagy darabokra vágva
20g friss petrezselyem, nagy darabokra vágva
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
A csiliolajhoz:
1 piros csilipaprika, kimagozva és felszeletelve
100 ml olívaolaj
néhány szál kakukkfű levele
1 gerezd fokhagyma zúzva
ELKÉSZÍTÉS:
1. A csiliolajhoz tedd a hozzávalóit egy lábosba, lassan melegítsd fel amíg éppen csak gyöngyözni kezd majd vedd le az edényt a tűzről, és hagyd kihűlni. Ha bátor vagy és szereted a nyers fokhagymát (mint pl. én) akkor ne fáradj a melegítéssel, csak keverd el a hozzávalókat és tedd félre, akár egy éjszakán keresztül is pihenhet az így.
2. A leveshez az olívaolajat és a vajat közepes lángon olvaszd össze egy lábosban majd add hozzá a poréhagymat és a kakukkfűvel, babérlevéllel együtt 15 percig párold. Időről időre keverd át, amíg puhára párolódik. Add hozzá a fokhagymát, és még 1 percig keverd.
3. Öntsd rá az alaplevet, majd jöhet a cannellini bab, az oregánó és a petrezselyem fele. Sózd meg (kb. 1teáskanál) és rengeteg frissen őrölt borssal ízesítsd. Vedd magasabbra a lángot és forrald fel a levest majd kis lángon főzd 20 percig.
4. Tálaláskor vedd ki a babérlevelet és szükség szerint korrigáld az ízeket. Keverd bele a maradék petrezselymet és kevés csiliolajjal a tetején tálald.