KARFIOLOS-SAJTOS SÜLT MAKARÓNI
Újra itt van az évnek az az időszaka amikor mindenki beteg különféle tünetekkel: vagy szagérzékeny vagy egyáltalán nem érez illatokat, de a lényeg, hogy csak egyszerű ízvilágra vágyik. Tegnap próbáltam ki először ezt a receptet, de a négyfős adag szépen lecsúszott három embernek.
HOZZÁVALÓK (4 főre)
4 személyre
1 kis fej karfiol (kb.400g) falatnyi darabokra szedve/aprítva
100 g cheddar sajt
80 g parmezán
300 g száraz makaróni
200 g mascarpone
egy kis csokor friss petrezselyem (opcionális) finomra aprítva
100g bacon felkockázva (opcionális)
tengeri só, sok frissen őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS:
1. Reszeld a cheddar sajtot és a parmezánt egy nagy tűzálló edénybe (tegyél félre egy maréknyit belőle a tészta tettejére) és add hozzá a mascarpone-t.
2. Forrali sós vizet egy nagy edényben. Tedd bele a makarónit és az összes karfiolt, majd főzd a csomagoláson megadott ideig. A sajtos edényt helyezd a lábos fölé és folyamatosan kavargasd, amíg simára olvad. (Ha a tál alatt felfor a víz, mérsékeld a lángot)
3. Vedd le a lábosról a tálat ha a sajt megolvadt. Add hozzá a felaprított petrezselymet (ha használsz, de utólag is lehet ha nem mindenki szereti), és ízesítsd sóval-borssal. Adj hozzá egy merőkanálnyit a tészta főzővizéből és jó keverd el.
4. A makarónit szúrd le, borítsd át a tűzálló edénybe és jól keverd össze a sajtos szósszal. Most eldöntheted: vagy ebben az állapotában szolgálod fel a makarónit, vagy beteszed a grill alá, hogy a teteje szép aranybarna és ropogós legyen. Ez utóbbi művelethez elő kell melegítened a grillsütőt közepes/erős fokozatra. Told a grill alá, és addig pirítsd, amíg aranyszínű lesz és bugyogni kezd.