Szezámos húsgolyó grillezett barackkal
HOZZÁVALÓK (4 személyre)
A húsgolyókhoz:
500g darált marhahús
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
2 evőkanál sűrített paradicsom
só, bors
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
50-100g szezámmag
A mézes öntethez:
1 csésze méz
1 teáskanál csilipehely
0,5 csésze fehérbor
1 teáskanál őrölt gyömbér
ELKÉSZÍTÉS:
1. A húsgombóc hozzávalóit jól dolgozd össze majd formázz diónyi gömböket belőle. Forgasd meg a szezámmagban, majd süsd kb. 2 percig közepesen forró olajban folyamatosan rázogatva. (vigyázz, a szezámmag pattogni fog, szóval egy idő után fedőre lesz szükséged) Ne süsd túl a gombócokat mert: 1. hamar kiszáradnak, 2. a szezámmag megég.
2. Keverd el jól az öntet hozzávalóit egy szószos tálban/kancsóban.
3. Miközben a gombócok sülnek mosd meg jól a barackokat (ha rajta hagyod a héját akkor dörzsöld le a fehér szöszt róluk, vagy válassz inkább nektarint).Vágd őket félbe, magozd ki és grillen vagy serpenyőben pirítsd őket át. Ha nagyon magabiztos vagy locsolhatsz rá picit a szószból is, nem fog ártani ha édesebbek lesznek a barackok. Ne süsd túl őket, akkor finom ha nem fő meg a húsuk csak a külsejük barnul meg.
4. Ha minden kész, tedd külön tálakban az asztalra és mindenki kedve szerint állíthatja össze az adagját. Köretként klassz hozzá a pita, flatbread még talán a kuszkusz is.