Tex-Mex Pulyka/Csirke (vagy ezek vega megfelelője)
HOZZÁVALÓK:
1 csokor újhagyma, felkarikázva
1 fej lilahagyma, megpucolva felkockázva
1 gerezd fokhagyma, zúzva
1 (vagy több :-)) chilli paprika, kimagozva, felkarikázva
40 dkg (1 doboz ) hámozottparadicsom-konzerv
40 dkg (1 doboz ) vörösbab-konzerv, leszűrve és átöblítve
1-2 evőkanál olaj
30 dkg darált pulyka/csirke vagy vega darált cucc
1 teáskanál cayenne bors
1/4 teáskanál szárított chilli pehely
2 tk teáskanál morzsolt oregánó
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál cukor
kb. 1 ½ deci víz
só
A tálaláshoz:
tejföl
újhagyma
reszelhetően kemény sajt (ami épp van otthon)
tortilla (chips)
ELKÉSZÍTÉS:
1. Hevítsd fel az olajat egy közepes méretű, mélyebb serpenyőben. Dobd rá a lilahagymát és párold puhára, majd add hozzá a fokhagymát, és egy-két keverés után jöhet hozzá a darált hús(pótló). Vedd erősebbre a långot, és fakanállal kevergetve fehéredésig párold. A vega cucc nem fog fehéredni egy centit sem de adj neki 2-3 percet.
2. Húzd le az edényt a tűzről, szórd bele a cayenne borsot, a szárított chillipelyhet, a morzsolt oregánót, az őrölt fahéjat, az apróra vágott chillit meg a cukrot. Öntsd hozzá a paradicsomot és a babot is és alaposan sózd meg az egészet, és annyi vizet önts hozzá, hogy jó szószos legyen. Tedd vissza az edényt a tűzre, és forrald fel majd kis lángon hagyd visszasűrűsödni kb. 10-15 perc alatt kész.