Meleg kenyérsaláta szalonnával, parmezánnal és buggyantott tojással
HOZZÁVALÓK (3 személyre)
1 ciabatta (vagy három vastag szelet kenyér)
1 (+1) gerezd megtisztított, zúzott fokhagyma
8 evőkanál extra szűz olívaolaj
12 szelet pancetta vagy húsos szalonna
1 citrom leve
6 nagyobb tojás (friss!)
4 marék vegyes saláta (ruccolával)
100 g parmezán, forgácsolva
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd el a sütőt 200 °C-ra. tépkedd a cibattát nagyobb falatnyi darabokra. Tedd egy tepsibe, locsold meg egy kis olivaolajal, keverd össze a fokhagymával és sóval, borssal. Süsd 10 percig, majd fektesd rá a szalonnát, és süsd még 5 percig vagy amíg a szalonna ropogósra sül. (az egészet egy sima serpenyőben is előadhatod nem kell beizzítani a sütőt ha sietsz, de akkor először a kenyeret pirítsd át a fokhagymás olajban aztán külön a szalonnát)
2. Keverd össze a citromlevet 8 evőkanál olajjal, és ízesítsd sóval, borssal. – tehetsz bele egy gerezd zúzott fokhagymát is, de nem muszáj.
3. Forralj vizet egy lábosban.
4. Egy nagy tálban kavard össze a salátaleveleket, a szalonnát, a kenyeret az öntettel, majd oszd el az egészet 3 tányérra.
5. Ha a lábosban forrásnak indult a vized, óvatosan üsd bele egyenként a tojásokat. Főzd őket 3-4 percig, ha lágyan szereted. Tegyél 2-2 tojást minden salátástányérra és forgácsold rá a parmezánt.