Tepertős pogácsa






Vicces, de tepertő nélkül jobb. A rétegek közé finomabb a vaj. :-)


HOZZÁVALÓK:

100ml langyos tej
1 teáskanál cukor
35g friss élesztő vagy 1 teáskanál instant
600 g liszt
2 teáskanál só
1 tojás
120g puha vaj
200ml tejföl
3 evőkanál fehérbor


200g darált tepertő
frissen őrölt bors


a tetejére:
1 tojás

ELKÉSZÍTÉS:

1. A langyos tejbe szórd bele a cukrot és az élesztőt (összemorzsolva ha friss), keverd el és tedd félre amíg felfut.

2. Tedd a dagasztógép keverőtáljába a lisztet, a sót, a tojást, a tejfölt, a fehérbort, a puha vajat és az élesztős tejet. Dagasztás után közepesen kemény tésztát kell kapnod. Amikor a tészta szép fényes, nem ragad a tálhoz tedd kelesztőtálba, fedd le vagy hagyd a dagasztó tálban, boríts rá beoljaozott folpack-ot, és 40-45 perc alatt hagyd a duplájára kelni.

3. Belisztezett felületen nyújtsd a megkelt tésztát 3-4 mm vastagságúra. Gondolatban oszd három részre az előtted fekvő téglalapot és a középső csíkot szórd meg a tepertő egy részével és borsozd meg ízés szerint. Hajtsd rá az egyik harmadot, hogy befedje és szórd meg azt is tepertővel (+bors) majd hajtsd a tetjére a harmadik részt. Kicsit nyújtsd ki az így kapott tésztát, hogy ne maradjon levegő a rétegek közt majd az így kapott téglalap felét szórd meg a maradék tepertővel, majd hajtsd a tésztát félbe (ezúttal a másik irányban) így nagyjából négyzet alakú lesz a végeredmény.

4. A tésztát csomagold fóliába tedd a hűtőbe 35-40 percre. 

5. melegítsd elő a sütőt  200 °C-ra. Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsd ki a tésztát 3cm vastagra, éles késsel kockázd be a tetejét és szaggasd ki 4cm átmérőjű pogácsaszaggatóval.

6. Sütőpapírral borított sütőlemezre tedd a pogácsákat és kend meg őket a felvert tojással majd a forró sütőben süsd őket aranybarnára (kb.20 perc)




Popular Posts