Narancs fűszeres borban, mascarpone krémmel




HOZZÁVALÓK


a krémhez: 

250g mascarpone 

4 evőkanál narancs lekvár 

evőkanál Cointreau (elhagyható)


a fűszeres narancshoz: 

6 db narancs 

500ml vörösbor 

100 g cukor 

1 fahéjrúd 

1 vaníliarúd 

5 szem szegfűszeg 

1 chilipaprika 


ELKÉSZÍTÉS:


1. Egy lábosban keverd össze a bort a cukorral és a fűszerekkel. Az egyik narancs héjából lekanyaríthatsz krumplihámozóval egy karikát, ezt is tedd hozzá. Forrald fel a fűszeres bort és tartsd forrásban kis lángon, hogy elpárologjon a negyede. 


2. Pucold meg a narancsokat úgy, hogy a lehető legkevesebb fehér rész maradjon rajta, ezek ugyanis megkeményednek majd a borban úszkálástól. Szeleteld fel a narancsokat szépséges karikákra és tedd egy zárható edénybe, amiben kellemesen elférnek majd a borral együtt. Ha kész, szűrőn keresztül öntsd rájuk a bort és hagyd így együtt kihűlni őket. Utána mehet a hűtőbe. Minél tovább áll a narancs a borban, annál intenzívebb boros-fűszeres ízt kap, de egy nap feltétlenül kell.


3. A mascarpone krémmel nem kell sokat matekozni: keverd össze a hozzávalókat és kész. Ezt megteheted akkor is amikor a fűszeres boros narancsot készíted, de lehet másnap, tálalás előtt is. Tálaláskor csak annyi dolgod van, hogy egy tálkákba porciózod a narancskarikákat és a tetejére szedsz a krémből. Löttyinthetsz utána a boros léből is, nagyon finom hozzá, de nem túl impozáns amikor összekeveredik a fehér krémmel.







Popular Posts