Narancs fűszeres borban, mascarpone krémmel
HOZZÁVALÓK
a krémhez:
250g mascarpone
4 evőkanál narancs lekvár
2 evőkanál Cointreau (elhagyható)
a fűszeres narancshoz:
6 db narancs
500ml vörösbor
100 g cukor
1 fahéjrúd
1 vaníliarúd
5 szem szegfűszeg
1 chilipaprika
ELKÉSZÍTÉS:
1. Egy lábosban keverd össze a bort a cukorral és a fűszerekkel. Az egyik narancs héjából lekanyaríthatsz krumplihámozóval egy karikát, ezt is tedd hozzá. Forrald fel a fűszeres bort és tartsd forrásban kis lángon, hogy elpárologjon a negyede.
2. Pucold meg a narancsokat úgy, hogy a lehető legkevesebb fehér rész maradjon rajta, ezek ugyanis megkeményednek majd a borban úszkálástól. Szeleteld fel a narancsokat szépséges karikákra és tedd egy zárható edénybe, amiben kellemesen elférnek majd a borral együtt. Ha kész, szűrőn keresztül öntsd rájuk a bort és hagyd így együtt kihűlni őket. Utána mehet a hűtőbe. Minél tovább áll a narancs a borban, annál intenzívebb boros-fűszeres ízt kap, de egy nap feltétlenül kell.
3. A mascarpone krémmel nem kell sokat matekozni: keverd össze a hozzávalókat és kész. Ezt megteheted akkor is amikor a fűszeres boros narancsot készíted, de lehet másnap, tálalás előtt is. Tálaláskor csak annyi dolgod van, hogy egy tálkákba porciózod a narancskarikákat és a tetejére szedsz a krémből. Löttyinthetsz utána a boros léből is, nagyon finom hozzá, de nem túl impozáns amikor összekeveredik a fehér krémmel.