Gyömbéres sütőtök krémleves
HOZZÁVALÓK:
1kg sütőtök megpucolva, felkockázva
2 közepes vagy 1 nagy vöröshagyma, megpucolva apró kockákra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1 teáskanál levespor
3 teáskanál gyömbérpor
4 evőkanál crème-fraîche vagy mascarpone
800ml víz
1 teáskanál só
1 csipet bors
pirított mandulaforgács a tálaláshoz.
1-2 evőkanál cukor (ha kell)
ELKÉSZÍTÉS:
1. A hagymákat egy kis (oliva)olajon párold meg.
2. Add hozzá a fűszereket és a megpucolt, felkockázott tököt. Pirítsd át egy kicsit (pár perc) és öntsd fel vízzel.
3. Főzd fél órán keresztül vagy amíg a tök meg nem puhul.
4. Ha kész, vedd le a tűzről és turmixold össze a créme fraiche-el. Ha meg szeretnéd őrizni a tök édes ízét inkább mascarpone-t használj.
5. Sózd, borsozd és adj hozzá cukrot ha szükséges.
Mi pirított mandula szeletekkel szeretjük de nagyon finom hozzá a pirítós olvasztott parmezánnal a tetején.