Nutella
Nálam jobban kevesen rajonganak a csokiért és ebbe a Nutella is beleértendő. Amikor tudatosan kezdtem vásárolni, (átvizsgálva az összetevők listáját) a Nutella hullott ki elsőként, de sajnos semmivel sem tudtam pótolni. Több bio és nem bio mogyorókrémet kipróbáltunk, de sorra a kukában végezték. Vrábel Krisztina csodaszép könyvében találtam ezt a receptet és azóta hálával gondolunk rá, mert ez a mogyorókrém egyszerűen tökéletes!
HOZZÁVALÓK:
200g török mogyoró
50g hámozott mandula
350ml tej
2 evőkanál méz
100g étcsokoládé
200g tejcsokoládé
ELKÉSZÍTÉS:
1. A mogyorót serpenyőben vagy sütőben pirítsd meg. (Serpenyőben szerintem könnyebb, gyorsabb, ráadásul azonnal észreveszed, ha elkezd repedezni a héjja). Nem vitatom, hogy könyebb elrontani mert mozgásban kell tartani a mogyorókat, hogy egyformán piruljanak. Ha a sütés mellett döntesz, akkor 200fokos sütőben süsd őket 12 percig. Ha kész, hagyd kihűlni majd dörzsöld le a héjját!
2. Ha megszabadultak a ruhájuktól tedd át a mogyorószemeket a mandulával együtt az aprítóba vagy darálóba. Őröld a lehető legfinomabbra.
3. Forrald fel a tejet és add hozzá a mézet. Önts egy keveset a mandula-mogyoró örleményhez és amennyire csak tudod, turmixold a lehető legkrémesebbre. A cél, hogy az apró darabkák észrevehetetlenné váljanak. Nem akarlak áltatni, nem fog sikerülni olyan krémesre mint a bolti, de az íze kárpótol majd. Az étcsoki-tejcsoki arányán változtathatsz az étcsoki javára, de szerintem tejcsokival sokkal szelídebb az íze, nem beszélve arról, hogy így pont jól jön ki 3db 100g-os táblából. Az nagyon nem mindegy, hogy milyen csokit használsz! Én minden esetben Lindt csokival dolgoztam azért mert viszonylag jó minőségű, mindenhol hozzáférhető és van egy Nutellához hasonló aroma benne. ...de elkalandoztam:
4. a csokikat törd kockákra és olvaszd meg vízgőz fölött. Add hozzá a tejes-mogyorós egyveleget és turmixold át ismét. Töltsd üvegekbe és ha kihűlt mehet a hűtőbe ahol eléri majd a kívánt nutellás állagot - adalékanyagok nélkül.