brandys gyömbérrúd
HOZZÁVALÓK 36 darabhoz:
120g vaj
3 evőkanál méz sűrűségű cukorszirup
70g finomliszt
100g porcukor
1 teáskanál őrölt gyömbér
2 evőkanál brandy
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Tegyél egy sütőlemezre sütőpapírt és tedd félre.
3. Egy lábosban olvaszd össze a vajat és a cukroszirupot majd vedd le a tűzről és keverd bele a cukrot, a lisztet a gyömbért és a brandyt. Keverd simára és tartsd melegen a szószt.
4. Vegyél 1 teáskanálnyit belőle és simítsd a sütőpapírra úgy, hogy nagyjából 10cm átmérőjű kört kapj és ezt ismételd addig, amíg be nem telik a papír. A körök legalább 5cm távolságra legyenek egymástól. A rétegek vastagsága miatt ne izgulj, ki fognak egyenlítődni a sütés során.
5. Tedd őket az előmelegített sütőbe és 5 perc alatt süsd készre. (Egyszerre csak egy adagot süss!)
6. Amikor kivetted a sütőből a brandys lapokat még jó puhák és formázhatóak. Tortalapáttal gyorsan fordítsd meg őket, hogy a csipkés oldaluk kerüljön kifelé és tekerd őket hengerré amilyen gyorsan csak tudod. Ha teljesen kihűnek, már nem formázhatóak, sőt! olyan roppanósan törnek majd, mint a grillázs. Egyébként szerintem kilapulva sem csúnya…talán kár is feltekerni… lustaság fél egészség. Fagyihoz minden formában isteni!