Áfonyatorta
HOZZÁVALÓK
a tésztához:
200 g finomliszt
100g hideg vaj
100g porcukor
2 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
2-3 evőkanál hideg víz
1 csipet só
a krémhez:
200g cukor
5 tojás
1 pohár tejföl
100ml tejszín
1 teáskanál vaníla aroma
200g áfonya
ELKÉSZÍTÉS:
1. A tészta hozzávalóit villával vagy robotgéppel dolgozd össze majd hideg kézzel gyorsan gyúrd át, hogy a lehető legkevésbé melegedjen át a tészta. Amikor összeállt, folpackba csomagolva tedd fél órára a hűtőbe.
2. Amíg pihen, készítsd el a krémet: először mosd meg az áfonyát, szárítsd meg és tedd félre. Verd habosra a tojást a cukorral majd add hozzá a tejfölt, a tejszínt és a vaníla aromát. Jó híg lesz, de ez így oké, tedd félre a kész krémet.
3. Vedd ki a tésztát a hűtőből, nyújtsd akkorára, hogy egy 22cm-es piteformán 4-5cm-t lógjon túl. Lisztezd be a tészta tetejét és csavard fel a sodrófára. Emeld az előkészített (kivajazott kilisztezett) forma fölé és lassan, óvatosan hengergesd le róla, hogy lazán beleüljön a formába. Néha beszakad, előfordul...a túllógó részeket éles késsel vágd le.
4. ha a formában van a tészta és összeillesztetted az elszakadt részeket kicsit szurkáld meg a tészta alját, hogy ne púpusodjon fel. Vágj ki sütőpapírból egy akkora kört, amekkora befedi a tésztád. Tedd a tészta tetejére és szórj rá kerámia gyöngyöt vagy rizst, babot... bármit ami lenyomja. A sütőpapírt ne felejtsd el alóla!
5. Tedd a tésztát 180fokra előmelegített sütőbe és süsd vakon 20 percig. Ne barnuljon meg a széle!!! Vedd ki a sütőből, szedd le a sütőpapírral együtt a nehezéket a tetejéről, szórd rá a megmosott áfonyákat, majd öntsd rá a szószt! Tedd vissza a sütőbe és 200 fokon süsd kb. 30 percig, vagy amíg szép aranybarna lesz a teteje.