zebra süti (kuglóf formában, de attól még nem az :-))
HOZZÁVALÓK:
A vaníliás tésztához:
4 nagy tojás
390g liszt
250g vaj
200g barna cukor
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
2 teáskanál vaníliaaroma
280 ml tej
A csíkokhoz:
100g barna cukor
30g kakópor
50-60ml víz
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. (Ez azon kevés receptek egyike, ahol kész leszel mindennel, mire bemelegszik a sütő)
2. Keverd össze a csíkozáshoz szükséges hozzávalókat (sűrű, de még csorgatható masszát kell kapnod) tedd félre, hogy kéznél legyen.
3. Üsd a robotgép keverőedényébe a keverőedénybe a tojásokat, add hozzá a tészta összes hozzávalóját és a tej felét. Nagy fokozaton (a robotgép habverő fejét használva) keverd addig, amíg csodás habos tészta nem lesz belőle. Amíg a gép dolgozik, pont annyi időd lesz, hogy kivajazz és kilisztezz egy kuglóf formát. Ha a tészta szép habos, add hozzá a maradék tejet ettől majd ronda túrós kinézete lesz. Jól keverd át, hogy viszonylag homogén legyen az eredmény.
4. Mostanra három edény van előtted: a csokis massza, a vaníliás tészta és a kuglóf forma, amiben ezeket elegyíteni kéne - zebracsíkosan. A “hivatalos” eljárás szerint először egy kis vaníliás foltot kell öntened a formába, majd egy pici csokisat, majd egy vaníliásat, stb. amíg szép rétegesen elfolynak egymáson és kis lépésenként meg nem telik a forma. ha türelmetlen vagy mint én, akkor egy réteg vanílásat önts az aljára, hogy befedje teljesen, erre jöhet egy réteg csokis szósz majd megint egy vanília és a maradék csoki. óvatosan föntről lefelé körözve egy spatulával keverd át a masszát az edényben, lehetőleg úgy, hogy ne kapard fel a lisztes bevonatot és a tészta se legyen homogén barna. + Figyelj arra is, hogy a csokis szósz ne érintkezzen a forma oldalával, mert azonnal ráég. Úgy meg nem finom.
5.Tedd a sütőbe 50-60 perc alatt süsd készre.