Almatorta




HOZZÁVALÓK

A tésztához: 
200 g liszt 
100g hideg vaj 
100g porcukor
2 tojás sárgája 
1 csomag vaníliáscukor 
2-3 teáskanál hideg víz 
1 csipet só

A krémhez: 
3 evőkanál porcukor 
50g puha vaj 
1 csomag vaníliás cukor 
1 tojás sárgája 
100g mandulaliszt
annyi tejszín amennyitől kenhető/krémes állagú lesz

A tetejére: 
500g alma pucolva, vékonyra szeletelve 
1/2 citrom leve 
híg baracklekvár

ELKÉSZÍTÉS:

1. A tészta hozzávalóit villával vagy robotgéppel dolgozd össze majd hideg kézzel gyorsan gyúrd át, hogy ne melegedjen át. Amikor összeállt, csomagold fóliába és tedd fél órára a hűtőbe.

2. Amíg a tésztád pihen, készítsd el a krémet: A mandulalisztet keverd el a vajjal, a cukorral, a tojássárgájával majd részletekben add hozzá a tejszínt. A kész krémet tedd félre.

3.  Hámozd meg az almát és szeleteled vékony cikkekre. Locsold meg finoman citromlével, hogy ne barnuljanak meg a szeletek. 

4. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. 

5. Vedd elő a tésztát a hűtőből és készíts elő egy 28cm átmérőjű pitesütő formát (28cm). Kivajazhatod és kilisztezheted, de amikor elfelejtettem sem volt semmi gond.

6.  Liszttel alaposan meghintett felületen nyújtsd ki a tésztát akkorára, hogy 3-3cm-nyit túl lógjon a forma alapján. Jól lisztezd be a tészta tetjét is és tekerd fel a sodrófára. Próbáld óvatosan a formára görgetni, ha szerencséd van, nem szakad el. Ha nincs (ez a valószínűbb :-D ) akkor részletekben pakold bele a formába és próbáld összenyomkodni a szakadások széleit. Úgyis beborítod majd az alma szeletekkel, szóval ezek nem fognak látszani. Vágd le éles késsel a kilógó részeket, szurkáld meg a tészta alját villával, hogy sütés közben ne púpusodjon fel. Vágj ki sütőpapírból egy akkora kört, amekkora befedi a tésztád. Tedd a tészta tetejére és szórj rá kerámia gyöngyöt vagy rizst. A sütőpapírt ne felejtsd el alóla, nekem egyszer sikerült... eltart egy darabig kiszedegetni a tésztába ágyazódott gyöngyöket, a rizst pedig lehetetlen. :-DDD

7. Süsd vakon a tésztát 20 percig, majd vedd le róla a sütőpapírt a gyöngyökkel együtt és hagyd hűlni egy kicsit mielőtt belesimítod a mandulás krémet. A szélétől befelé haladva tedd rá körkörösen az alma szeleteket. Kend meg a tetejét a vízzel felhigított baracklekvárral és told vissza a sütőbe további 20-25 percre amíg az alma megpuhul és szép színt kap.






Popular Posts