Almatorta
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
200 g liszt
100g hideg vaj
100g porcukor
2 tojás sárgája
1 csomag vaníliáscukor
2-3 teáskanál hideg víz
1 csipet só
A krémhez:
3 evőkanál porcukor
50g puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás sárgája
100g mandulaliszt
annyi tejszín amennyitől kenhető/krémes állagú lesz
A tetejére:
500g alma pucolva, vékonyra szeletelve
1/2 citrom leve
híg baracklekvár
ELKÉSZÍTÉS:
1. A tészta hozzávalóit villával vagy robotgéppel dolgozd össze majd hideg kézzel gyorsan gyúrd át, hogy ne melegedjen át. Amikor összeállt, csomagold fóliába és tedd fél órára a hűtőbe.
2. Amíg a tésztád pihen, készítsd el a krémet: A mandulalisztet keverd el a vajjal, a cukorral, a tojássárgájával majd részletekben add hozzá a tejszínt. A kész krémet tedd félre.
3. Hámozd meg az almát és szeleteled vékony cikkekre. Locsold meg finoman citromlével, hogy ne barnuljanak meg a szeletek.
4. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
5. Vedd elő a tésztát a hűtőből és készíts elő egy 28cm átmérőjű pitesütő formát (28cm). Kivajazhatod és kilisztezheted, de amikor elfelejtettem sem volt semmi gond.
6. Liszttel alaposan meghintett felületen nyújtsd ki a tésztát akkorára, hogy 3-3cm-nyit túl lógjon a forma alapján. Jól lisztezd be a tészta tetjét is és tekerd fel a sodrófára. Próbáld óvatosan a formára görgetni, ha szerencséd van, nem szakad el. Ha nincs (ez a valószínűbb :-D ) akkor részletekben pakold bele a formába és próbáld összenyomkodni a szakadások széleit. Úgyis beborítod majd az alma szeletekkel, szóval ezek nem fognak látszani. Vágd le éles késsel a kilógó részeket, szurkáld meg a tészta alját villával, hogy sütés közben ne púpusodjon fel. Vágj ki sütőpapírból egy akkora kört, amekkora befedi a tésztád. Tedd a tészta tetejére és szórj rá kerámia gyöngyöt vagy rizst. A sütőpapírt ne felejtsd el alóla, nekem egyszer sikerült... eltart egy darabig kiszedegetni a tésztába ágyazódott gyöngyöket, a rizst pedig lehetetlen. :-DDD
7. Süsd vakon a tésztát 20 percig, majd vedd le róla a sütőpapírt a gyöngyökkel együtt és hagyd hűlni egy kicsit mielőtt belesimítod a mandulás krémet. A szélétől befelé haladva tedd rá körkörösen az alma szeleteket. Kend meg a tetejét a vízzel felhigított baracklekvárral és told vissza a sütőbe további 20-25 percre amíg az alma megpuhul és szép színt kap.