Tőkehal párolt zöldségekkel, tükörtojással és paradicsomos kenyérrel


 

HOZZÁVALÓK (3 fő részére)

Tojás, prosciutto, szarvasgombás olaj:
3 nagyobb tojás 
3 szelet prosciutto 
30 g parmezán 
3 evőkanál főzőtejszín 

Paradicsomos kenyér:
1 kisebb magvas kenyér vagy három zsemle (300 g) 
2 evőkanál napon szárított, olajban eltett paradicsom pürésítve
1 gerezd fokhagyma, zúzva
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 gerezd zúzott fokhagyma
½ csokor friss kakukkfű 
só, bors

Tavaszi zöldségek:
4 szál zöldhagyma 
1 köteg spárga (100 g) 
1 evőkanál apróra vágott friss menta
1 púpozott evőkanál sima liszt 
150 g fagyasztott zsenge zöldborsó 
200 g félzsíros tej 
olívaolaj, 
só, bors


Hal:
300 g bármilyen fehér húsú halfilé, lepikkelyezve, kiszálkázva
só, bors
1 citrom

ELKÉSZÍTÉS

1. Vagdosd be mélyen a kenyeret/zsemléket hosszában és keresztben. Egy tálban keverd össze a napon szárított paradicsom pürét, a zúzott fokhagymagerezdet, a sűrített paradicsomot, a kakukkfüvet, pici sót, borsot és kend bele a kenyéren ejtett vágásokba, majd told a kenyeret a 200 fokra előmelegített sütőbe.

2.  3db, kb. tenyérnyi méretű vagy kisebb sütőedényt olajozz be 1-1 kávéskanál szarvasgomba olajjal, és üsd bele a tojásokat. Takard be a prosciutto szeletekkel a tojásokat és locsold meg 1-1 evőkanál tejszínnel mindegyik adagot. Reszeld rá a parmezánt, tedd a sütőbe a kenyér mellé és süsd olyanra a tojásokat, amilyenre szereted. (kb. 8 perc kell a közepesen lágy tojáshoz)

3. Keverd el csomómentesen a lisztet a tejjel és tedd félre. Tisztítsd meg, szeleteld fel hosszában csíkokra a zöldhagymát, és tedd 1 evőkanál olívaolajjal egy lábosba. Tisztítsd meg a spárgát majd a mentával, a zöldborsóval és egy csipetnyi sóval-borssal együtt párold pár percig majd add hozzá a tejes-lisztes keveréket, és gyöngyözve főzd amíg besűrűsödik. Amikor elkészült, igazíts az ízeken.

4. Forrósíts fel egy serpenyőben olajat és egy diónyi vajat. Ha összeolvadtak dobd rá a sóval, borssal fűszerezett halat és süsd oldalanként 3-3 percig vagy amíg szépen megpirul mindkét oldal. 

5. Amikor minden kész, morzsold a halat a zöldségekre, és tálald citromgerezdekkel, a tükörtojással és a ropogósra sült paradicsomos kenyérrel.











Popular Posts