Super easy Cottage cheese muffin / Túrós muffin
Strudel is a typical Hungarian dessert. (several layers of thin ‘filo’ pastry rolled up around fruit or cottage cheese filling – then baked) I’ve never managed to do it…the process is far too complicated. The filo pastry is a sensitive creature but with this version, you don’t have to worry about the flaws and cracks and no need to keep it in one perfect piece. Honestly, I think this bohemian version is more impressive and the taste is exactly the same. (see Hungarian below)
INGREDIENTS
the filling:
2 eggs
350 g cottage cheese
50 g raisins
250 g mascarpone
60 g sugar
Zest and juice of 1 lemon
2 tablespoons semolina
1 package of filo pastry
50 g butter for greasing the form and layers
METHOD
1. Mix the ingredients of the filling in a bowl and mix well.
2. Melt the butter and grease the holes of the muffin tin. Cut the filo pastry sheets into about 12x12cm squares.
3. Put one pastry sheet in each hole of the muffin form. You have to butter all the next sheets before placing them in the muffin form. Rotate each pastry sheet by 45 degrees before placing it on the previous one. Continue layering until you run out of sheets.
4. When the baskets are ready, put an equal amount of cottage cheese filling in each one and fold/pinch the filo pastry on the top. If you have any butter left, you can brush the top with it.
5. Bake them for 25 minutes at 200 degrees.
HOZZÁVALÓK
2 tojás
350 g túró
50 g mazsola
250 g mascarpone
60 g cukor
1 citrom héjja és leve
2 evőkanál búzadara
1 csomag réteslap
50 g vaj a réteslapok
megkenéséhez
1. Egy tálban keverd össze a hozzávalókat (a réteslap és a vaj kivételével) és jól dolgozd össze. Ha teljesen homogén a krémed keverd hozzá a mazsolát is.
2. Olvaszd meg a vajat és ecsettel kend ki a muffin forma mélyedéseit. A réteslapokat tedd egymásra és terítsd ki magad elé és vágd fel 9 darab négyzet alakú lapra.
3. Minden muffinformába tegyél egy-egy réteslapot! A soron következőket már be kell vajaznod és úgy helyezni a formába, hogy az előző laphoz képest 45 fokkal elforgatod. Az a cél, hogy a csücskök ne fedjék egymást. A rétegezést folytasd addig, amíg el nem fogynak a lapok.
4. Ha elkészültek a kosárkák, tegyél mindegyikbe egyenlően túrós tölteléket és hajtogasd rá vagy csípd össze a tetején a tésztát! Ha marad vaj, azzal kicsit megkenheted a tetejét.
200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt szépen megsülnek.