Pogácsa
Ezt a receptet a szomszédunktól, a mindig vidám és kedves Ádám Évától kaptam. Számtalan helyre adtam tovább és bárkinek is készítettem el nagy sikert aratott.
HOZZÁVALÓK:
600 g liszt
250 g vaj
150 g sajt reszelve (fele a tésztába, fele a tetejére)
1 kis pohár tejföl
200 ml tej
30 g élesztő
1 tk cukor
3 tk só
2 tojás sárgája
1 tojás a tetejét megkenni (elhagyható)
ELKÉSZÍTÉS:
1. Langyos tejben keverd el a cukrot, és futtatsd fel benne az élesztőt. Amíg erre vársz, keverd össze a lisztet a sóval, majd morzsold bele a vajat. imádom ezt a receptet, mert nem kell olvasztgatni, puhítgatni a vajat, csak puff bele. Morzsold össze, majd tedd bele a többi hozzávalót is. A sajtból ne felejtsd el, a fele a tetejére kell! (én mindig elfelejtem, esetleg annyi baj lesz belőle, hogy reszelni kell még egy adagot.) A tejből nem biztos, hogy szükség lesz mindre, ezért, ha öntöd, vigyázz, hogy az élesztős része elsőre mind belemenjen! Az, hogy a maradék tejből mennyi kell még, útközben fog kiderülni (durván fél dl marad ki, de ez kizárólag a liszttől függ).
2. Ha összegyúrtad a tésztát, fél órát pihentetsd, ha nagyon sietsz, akkor nem kell! kipróbáltam így is, úgy is finom, földi halandók számára csak egy hajszálnyit észlelhető a különbség.
3. Ha eldöntötted, melyik utat választod, nyújtsd ki kb. 2 cm vastagra a tésztát, kockázd be a tetejét, kend be tojással és szórd meg sajttal (vagy köménnyel, ha véletlenül belegyúrtad az összes sajtot és nincs kedved újat reszelni).
4. Süsd 200 fokon kb. 10-15 percig, attől függően, hogy mennyire szőkén szeretitek. (Mi majdnem nyersen.)