Mézeskrémes




HOZZÁVALÓK

A tésztához:
150 g cukor
125ml tej
2 evőkanál méz
30g zsír/vaj
1 tojás
450 g liszt
1/2 teáskanál sütôpor

a krémhez:
200g cukor
200g vaj
500ml tej
5 evőkanál búzadara

kb. 100g baracklekvár

ELKÉSZÍTÉS

1. A legjobb, ha először a krémhez tejbegrízt főzöl a tejből és a búzadarából/grízből. Tedd félre hűlni, hogy amikor rá kerül a sor, már megfelelő hőmérsékletű legyen.

2. Most a tészta jön: Tedd egy lábosba a cukrot a mézet, a tejet és a zsírt és kis lángon olvaszd össze őket homogén masszává, majd keverd bele a tojást és a sütőporos lisztet. A  végeredmény egy meglehetősen kemény és ráadásul nem is ruganyos tészta - ezt nyújtásnál érezni fogod.

3. Oszd négy részre a tésztát és sütőpapíron nyújtsd ki olyan vékony lapokká amilyenere csak tudod! A cél, hogy beterítse a normál méretű tepsi hátát. Nem fog gyorsan menni, pláne nem egyformára...de csak rajta! :-)

4. 200 fokra előmelegített sütőben süsd laponként 4-5 percig. Egyszerre csak egyet! A kész lapokat óvatosan csúszatsd le a tepsi hátáról, nehogy eltörjenek majd hagyd őket hűlni, amíg készül a krém: keverd habosra a vajat a cukorral és add hozzá a teljesen kihűlt tejbegrízt. Ezzel készen is van a krém. (Legalább ez a része nem volt bonyolult. :-))) 

5. Az első és harmadik lapot ezzel a krémmel töltsd meg, a középsőt pedig baracklekvárral. Ez azt jelenti, hogy a tejbegrízes krémet gondolatban csak kétfelé kell osztani. 

6. Tedd a kész sütit a hűtőbe, ha van ekkora helyed…én sosem tudok ekkora helyet nélkülözni ezért csak télen szoktam készíteni, amikor a teraszon boldogan vár a sorára. …lehet, hogy más is így van ezzel és csak ezért karácsonyi desszert? Mindegy, a lényeg, hogy másnapra megpuhul és vágható lesz.








Popular Posts