Kakaós csiga normál és mini méretben
HOZZÁVALÓK
a tésztához:
250ml langyos tej
60g cukor
2 teáskanál szárított élesztő
500g liszt
1 csipet só
1 egész tojás
1 tojássárgája
80g olvasztott vaj
A kakaós töltelékhez:
70g olvasztott vaj
100g kristálycukor
50g kakópor
1 csipet fahéj
a tetejére:
100ml tej
1 teáskanál vanília kivonat
ELKÉSZÍTÉS:
1. A tészta hozzávalóit dagaszd homogén tésztává. Ne legyen túl lágy, mert nem fogsz tudni dolgozni vele később. (Néha kell még hozzá 2 púpos evőkanál liszt.)
2. Meleg helyen hagyd kelni amíg a duplájára nem dagad (kb. 45 perc)
3. A kakaós töltelékhez keverd össze a cukrot, a fahéjat és a kakaóport. A vajat puhítsd meg, de ne add hozzá a kakós cucchoz!
4. A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd kb 3mm vastag 30x60cm-es téglalappá. Kend meg vastagon a vajjal majd szórd meg a kakaós töltelékkel. Tekerd fel a hosszanti oladaltól kezdve mint a bejglit és éles késsel szeleteld fel kb. 2cm-es karikákra.
5. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tedd a csigákat egymástól 5 cm-re. Takard le konyharuhával és hagyd pihenni kb. 30 percig amíg a sütőt előmelegíted 180 °C-ra.
6. A megkelt csigákat 18-20 perc alatt süsd aranyszínűre. Forrósítsd fel az 1 dl tejet, add hozzá a vanília- kivonatot, és locsold meg vele a megsült, forró csigákat, majd még 5 percre told őket vissza a sütőbe.
Mini kakaós csiga
A gyerekek fantáziáját a legapróbb dolgokkal is meg lehet ragadni. Ebben az esetben ez szó szerint értendő. A mini kakaóscsiga sokkal vonzóbb Bojka számára, mint ugyanez eredeti méretben. A zacskós vajastészta miatt az elkészítés nem kíván nagy erőfeszítést, még félálomban is hajlandó vagyok bevállalni.
HOZZÁVALÓK:
1 zacskó (pl. Tante Fanni) leveles tészta (nem darabolt, nem élesztős!)
6 evőkanál barnacukor
2 evőkanál cukrozatlan kakópor
4-5 evőkanál víz
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra mert biztosan elkészülsz mindennel, amíg a sütő eléri a kívánt hőfokot.
2. Egy kis tálban keverd össze a cukrot, a kakaót és a vizet. Először csak 4 evőkanál vizet adj hozzá, mert krémes, de jó sűrű (alig kenhető) massza létrehozása a cél.
3. Görgesd ki a levelestésztát úgy, hogy fekvő téglalapot formázzon előtted! Kend rá a tölteléket olyan vékonyan, amennyire csak tudod majd vágd félbe a téglalpot függőlegesen. Klassz, ha sütés közben kifolyik a töltelékből egy kevés, de ha vastagon kened, az drámai méreteket fog ölteni. Inkább kevesebb legyen a tésztán, és maradjon valamennyi az edényben, minthogy elússzon a projekt a kakaó hullámain.
4. Lassan tekerd fel balról jobbra mindkét téglalapot. Két vékony hurkát kell kapnod, amiket szeletelj fel kb. 1 cm vastag kis karikákra. Ezeket tedd sütőpapírra, nem kell túlságosan távol egymástól, nem fognak megdagadni. Süsd őket kb. 10 percig, amíg szép aranybarna színük lesz. Ha készen vannak, szórd meg őket fahéjas porcukorral és jó étvágyat! Ettől biztosan jól indul a nap. :-)