Zöldborsós pite




HOZZÁVALÓK

a tésztájához:
200g liszt
100g hideg vaj
1 tojássárgája
1/2 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors
3 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:
300g mirelit zsenge zöldborsó
50g vaj
2 tojás
80g frissen reszelt parmezán
200ml tejszín
2 csokor friss petrezselyem
frissen reszelt szerecsendió
só és frissen őrölt fekete bors


ELKÉSZÍTÉS

1. A tésztához szórd egy nagy keverőtálba a lisztet, sózd, borsod, majd kisebb kockákban add hozzá a hideg vajat és gyorsan vegyítsd őket össze morzsás állagúra. Aztán add hozzá a tojássárgákat, a hideg vizet és gyúrtd össze a tésztát. Nem kell nagyon alaposan ha már nagyjából összeállt, akkor kész.

2. Az összegyúrt tésztát csomagold folpackba és pihentetsd 30 percig a hűtőben.

3. A töltelékhez egy serepnyőben olvaszd meg a vajat, aztán add hozzá a fagyos zöldborsót és fedő alatt párold puhára. Utána tedd turmixgépbe és üsd bele a tojásokat. Add hozzá a tejszínt, a reszelt parmezánt, a feldarabolt petrezselymet és reszelj hozzá friss szerecsendiót, majd turmixold össze az egészet.

4. Melegítsd elő a sütőt 200 C-ra és amíg bemelegszik vajazz ki egy 24 cm átmérőjű tortaformát, majd majd béleld ki a kb. 0,5cm vastagra kinyújtott tésztával úgy, hogy pereme is maradjon. Szurkáld meg villával néhány helyen a tésztát, boríts rá egy nagy darab sütőpapírt, arra szórj kerámia gyöngyöket vagy kb. fél zacskó rizst és mehet is a tészta a sütőbe 20 percre.

5. Ha kivetted az elősütött tésztát kapcsold vissza sütőt 175 C-ra.

6. Öntsd a tésztára a zöldborsós tölteléket és tedd vissza a sütőbe 25-30 percre. Langyosan, balzsamecetes salátával isteni.







Popular Posts