Vega vadas




A tegnapi időmérő edzésen bebizonyosodott, hogy ez az étel másfél óra alatt készül el. Romeltakarítással együtt kettő. Van mit pakolni utána mert gyakorlatilag minden konyhai eszköz kell hozzá. (Üres mosogatógép előny). Nagy ünnepek kivételével nem vágok bele semmibe ami fél óránál tovább tart, de a kovászos uborka mellett ez az egyetlen étel ami hiányzik a magyar konyhából. A húsos verzióját akkor sem szerettem amikor még nem voltam vega… egyébként is, szerintem a karfiol sokkal "vadabb" megoldás. :-D


HOZZÁVALÓK (6 SZEMÉLYRE): 

A vadaspüréhez:

1 nagy fej karfiol (kb. 900-950 g) 250g a pürébe a maradék szeletelve
250g fehérrépa
500g sárgarépa
2 fej vöröshagyma (kb. 140g)
3-4 babérlevél 
1 evőkanál borókabogyó, kicsit összetörve/lapítva
1 teáskanál szemes fekete bors, durvára törve 
1 teáskanál só
2 evőkanál nádcukor 
1+3 evőkanál napraforgóolaj
750 ml zöldségalaplé (=1 teáskanál levespor+ 750ml víz)
200 ml száraz fehérbor 
150 g tejföl
1 evőkanál mustár 
1 evőkanál citromlé 

A gombócokhoz:

150g csiperkegomba apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1 zsemle vagy 70g kenyér felkockázva és megpirítva
60 g sajt reszelve
100g liszt
1 tojás
fél csokor petrezselyem felaprítva
só, bors
max. 100ml víz

ELKÉSZÍTÉS

1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.

2. Pucold meg a hagymát és a kétféle répát majd vékonyan szeleteld fel őket akár kézzel, akár géppel. A répák osztozhatnak egy tálon, de a hagymát tedd külön, rá előbb lesz szükség.

3. A karfiol nagyobb rózsáiból vágj kb. 1 cm-es szeleteket, nem sok fog sikerülni, de az egyben maradt, még tolerálható méretű darabokat érdemes megmenteni. A leeső maradékból tegyél félre a mártáshoz 250 g-ot. 

4. A karfiol szeleteket egy kevés forróra hevített olajon süsd át 2-2 perc alatt oldalanként, majd fektetsd őket sütőpapírra és told a sütőbe további 15 percre vagy amíg szép aranybarnák nem lesznek. (én a serpenyős verziót jobban szeretem, de a sütőben sütés sokkal nyugisabb, kevésbé kell figyelni). 

5. A püréhez egy mélyebb serpenyőben vagy lábosban (inkább az utóbbi, hogy biztos beférjen minden) hevíts fel 3 evőkanál olajat, majd párold meg rajta a hagymát. Ha már kapott egy kis színt, add hozzá a cukrot és 1-2 percig karamellizáld őket együtt. 

6. Ezután jöhetnek bele a zöldségek és további 5 perc pirítás. Öntsd fel az alaplével, sózd és add hozzá a babérlevelet, a borókabogyót és a fekete borsot (utóbbi kettőt egy teatojásban!!!), és fedő alatt, lassú tűzön főzd addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak (kb.30perc). 

7. Öntsd a zöldségekhez a bort, és még 5 percig párold. 

8. Vedd le a tűzről, halászd le a babérleveleket és a teatojást majd jöhet hozzá a tejföl, a mustár és a citromlé, majd botmixerrel pürésítsd. Ellenőrizd az ízeket és javíts rajta ha kell. Tartsd melegen a szószt tálalásig. Bár ez a mennyiség nem hűl ki hamar… :-D

9. A zsemlegombóchoz a gombát a fokhagymával együtt 5 percig párold, majd tedd egy mélyebb tálba. 

10. Add hozzá a tojást, a sajtot, a lisztet és a petrezselymet, a víz háromnegyedét majd sózd, borsozd.  Keverd bele a pirított zsemlét és ha száraznak ítéled a masszát jöhet a maradék víz is, de csak óvatosan, ne legyen lágy a tészta! Ha megfelelő állagú (formázható) akkor vizes kézzel készíts 9-12 gombócot és lobogó, sós vízben 5-8 perc alatt főzd ki őket. 

11. Tálalásnál a püré mellé kínáld a karfiolszeleteket és a zsemlegombócokat. Isteni, bőségesen kárpótol majd a konyhában töltött időért!






Popular Posts