Sajtos karfiolleves
HOZZÁVALÓK (6-8 személyre):
2 sárgarépa, hámozva durvára aprítva
2 szál szárzeller, felkarikázva
2 közepes vöröshagyma, megtisztítva, durvára aprítva
2 gerezd fokhagyma
800 g karfiol, kis rózsákra bontva
olívaolaj
200 g cheddar sajt
2 zöldségleveskocka, lehetőleg bio
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
1 kávéskanál angol mustár
szerecsendió
ELKÉSZÍTÉS:
1. Tegyél fel közepes lángra egy nagy edényt, és önts bele 2 evőkanál olívaolajat, majd dobd rá az összes felaprított, fölszeletelt hozzávalót, és fakanállal keverd össze.
2. Pirítsd félig lefedve kb. 10 percig, amíg a répa megpuhul, de nem túlságosan, és a hagyma világos aranybarna lesz.
3. Reszeld le a cheddar sajtot, és tedd félre későbbre.
4. Tedd a leveskockákat egy kancsóba és önts rájuk 1,8 liter forró vizet.Kavargasd, amíg a kockák teljesen fel nem oldódnak, aztán öntsd a zöldségekhez. Jól kavard meg a levest, és forrald fel majd mérsékeld alatta a lángot, és lassú tűzön, fedő alatt gyöngyöztesd 10 percig.
5. Vedd le a levest a tűzről. Ízesítsd sóval, borssal, és add hozzá a sajtot meg a mustárt. Pépesítsd botmixerrel majd szedd ki mélytányérokba, és szórd meg egy kis szerecsendióval, ha szereted. Ropogósra pirított baconszalonna-darabokkal megszórva az igazi.