Narancsos keksz
Imádom a kekszeket, de leginkább a tésztájukat ...nyersen. Szegény nagymamám mindig borzongva nézte különös rajongásomat és egészségügyi okokra hivatkozva igyekezett távol tartani a készülő sütiktől. Mostanra kiderült számomra, hogy nem vagyok egyedül ezzel a szenvedélyemmel: rengeteg fagyi és édesség van sütitészta darabokkal felturbózva és gondolom fogyás tekintetében nem csak egyedül rám számítottak. Ezt a kekszet feltétlenül kóstoljátok meg nyersen is, bár sütés után is megőrzi a sós, krémes citrusos ízét és a roppanós zabpehelynek köszönhető izgalmas állagát. Még egy előnye van: állati egyszerű elkészíteni.
HOZZÁVALÓK 30db sütihez:
250g puha vaj
200g barnacukor
2 nagy tojás
200g sima liszt
50g zabpehely
1/2 teáskanál sütőpor
1 tk só
1 narancs és 1 citrom héjja
ELKÉSZÍTÉS:
1. Az összes hozzávalót tedd a konyhai robotgépbe vagy egy tálba. A vajnak puhának és nem folyósnak kell lennie, szóval ha nem volt időd kivenni a hűtőből időben, hogy szobahőmérsékletű legyen akkor tedd a mikrohullámú sütőbe: 600kw-on harminc másodperc alatt eléri a megfelelő puhaságot.
2. Keverd simára az összes többi hozzávalóval együtt, majd formázz a sűrűbb krémre emlékeztető tésztából 2db nagyjából 5 cm átmérőjű hurkát. Külön-külön csomagold folpackba őket és tedd a fagyasztóba fél órára.
3. Ha letelt az idő, melegítsd elő a sütőt 190 fokra! A tészta rudakat vedd ki a fagyasztóból, csomagold ki őket és szeleteld fel 1 cm vastag korongokra!
4. Tedd őket tapadás mentes sütőlemezre vagy sütőpapírra viszonylag távol egymástól (kb.5cm) mert szét fognak terülni. Ha nagyon kilapult a hurkád és a kekszek inkább oválisra sikerültek, nyomkodd őket a kör alakúra! Rendszerint két tepsi kekszet sütök egyszerre, így két körben végzek. Sütés közben 8-10 perc alatt a szélük aranybarnára változik. Akkor vannak kész :-) Vedd ki őket a sütőből, tedd rácsra a kekszeket és ropogósra fognak hűlni.