Kávés, csokis Panettone
Télen lámpafénynél nem lehet fotózni, ezért ezek a képek...hát, olyanok, amilyenek, de ezt a receptet nem hagyhattam feledésbe merülni. Ha lesz jobb képem a sütiről majd lecserélem ezeket.
HOZZÁVALÓK:
30 ml (2 evőkanál) instant kávé
140 ml tej
1 evőkanál kakaópor
75 g porcukor
75 g lágy vaj
7g szárított élesztő
1 tojás + 2 tojássárgája
400 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
1 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál só
100 g étcsokoládé, durvára aprítva
3 evőkanál fenyőmag, világosra pirítva
olvasztott vaj a kenéshez
ELKÉSZÍTÉS:
1. Oldd fel az instant kávét 30 ml (kb.2 evőkanál) forró vízben.
2. Öntsd át a dagasztó edénybe és add hozzá a többi hozzávalót a fenyőmag és a csokoládé kivételével majd dagaszd szép, homogén tésztává. Ha ez meg van, akkor jöhetnek a kimaradt elemek: a csokoládé és a fenyőmag is. Dagaszd tovább amíg az utóbbiak is elegyednek a tésztával.
3. Olajozd be a tészta buci tetejét, takard le fóliával és hagyd kelni 1 órán keresztül.
(A panettone tésztája meglehetősen vajas, ezért lehet, hogy a kelesztés hosszabb időt vesz igénybe. Ha nem kelt meg eléggé, hagyd még további 30 percig.)
4. A kelesztés után formázz a tésztából a panettone forma átmérőjével megegyező méretű cipót, és tedd a vastagon kivajazott aljú, oldalt sütőpapírral kibélelt formába. (a sütőpapír érjen túl a forma tetején kb. 10cm-rel.) Takard le olajjal vékonyan megkent fóliával, majd langyos helyen keleszd további 45-60 percig, vagy amíg a tészta majdnem eléri a papírgallér magasságát. (én ezt nem tudtam kivárni, ezért kicsit alacsonyabb és tömörebb lett a végeredmény – de így is isteni!)
5. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Kend meg a tészta tetejét olvasztott vajjal, kereszt alakban vágd be, és tedd a sütőbe.
6. Süsd 40-45 percig, vagy amíg egyenletes barna színt kap. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a tészta megfelelően átsült-e. Ha kész, hagyd a formában 5-10 percig, majd tedd rácsra hűlni.