CROSTINI/EBÉD SPENÓTTAL ÉS CÉKLÁVAL
Ez a recept igen…, először crostini-nek indult. Aztán ahogy a kenyér mennyisége redukálódott a többi hozzávaló rovására, hamar kinőtte magát salátává, meleg ebéddé. Elég vagány a színösszeállítása és kreatívan kombinálható attól függően, hogy milyen sajtot és fűszereket választasz hozzá. A kedvencem a lágy, kérges kecskesajt de teljesen rendben van bármilyen friss sajttal vagy akár fetával is. Egyszer pisztáciával is élénkítettem az összeállítást, nem bántuk meg.
HOZZÁVALÓK (2 SZEMÉLYRE):
250 g előfőzött cékla, negyedekbe vágva
100-150 g bébispenót
1-1 gerezd fokhagyma, zúzva
1-1 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet
só, frissen őrölt bors
egy kis csokor friss kakukkfű
2 nagyobb szelet lyukacsos, olasz típusú kenyér
natúr pisztácia
rózsabors a díszítéshez (elhagyható)
ELKÉSZÍTÉS:
1. Ha előfőzött céklát használsz nincs más dolgod mint felkockázni vagy kisebb cikkekre vágni, ahogy szereted. Sózd, borsozd, szórd meg a friss kakukkfű felével (csak a leveleivel!) és add hozzá a zúzott fokhagymát. Jól forgasd őket össze.
2. Hevíts fel serpenyőben 1 ek olivaolajat, dobd rá a fűszeres céklát és pirítsd át pár perc alatt. A cél csak annyi, hogy a cékla átmelegedjen és a fokhagyma íze megszelídüljön. Ha kész, oszd el a tányérokon (persze csak akkor, ha nem szendvicset készítesz belőle)
3. A serpenyőbe önts még egy kis olajat, a spenótot és a fokhagymát néhány perc alatt párold meg, sózd, borsozd és tedd a cékla mellé a tányérokra.
4. Szeleteld fel a sajtot és rendezd el ügyesen a cékla és a spenót mellett. Öntsd nyakon egy kis olivaolajjal, szórd meg pisztáciával/magokkal és a maradék kakukkfűvel.
5. Pirítsd meg a kenyér szeleteket és már ehettek is!
…Kivéve ha szendvicset készítesz akkor tedd a kész szeletek tetejére a spenótot, a kocrára vágott sajtot és a céklát majd szórd meg a maradék kakukkfűvel és rózsaborssal (ez utóbbinak elég intenzív íze van, szóval csak óvatosan).