Perec
HOZZÁVALÓK:
500 g liszt
1 tojás
100ml napraforgóolaj
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
25 g élesztő
250 ml langyos tej
1 teáskanál szódabikarbóna
mák, napraforgó mag és nagy szemű só a szóráshoz
ELKÉSZÍTÉS:
1. A hozzávalókat dagaszd szép fényes tésztává, majd fedd le és kb. 45 perc alatt keleszd a duplájára.
2. Ha kész, nyomkodd ki belőle a levegőt és gyúrd át egy kicsit. Vágd a tésztát 16 egyforma darabra és ezeket sodord egyenként hosszú hengerré. A tésztakígyókból formázz pereceket, és hagyd őket pihenni, amíg felfűtöd a sütőt 200 fokra.
3. Közben forralj egy fazékban vizet 1 teáskanál szódabikarbónával. Ha a víz felforrt, a pereceket (az edény szélességétől függően kettőt vagy hármat) dobd a lobogó vízbe és oldalanként 5-5 másodpercig főzd! Szép mutatvány a vizes csúszós pereceket megforgatni, de egy szűrőlapáttal manőverezve elég jól egyben lehet őket tartani.
4. Szedd a vizes pereceket sütőpapírral borított tepsire és szórd meg magvakkal, sóval (ahogy tetszik) és mehetnek a sütőbe. Kb. 15 perc alatt sülnek aranybarnára és utána nagyjából ennyi idő alatt el is fogynak.