Vega lasagne
HOZZÁVALÓK (6 személyre):
1 csomag lasagne tészta
A sajtmártáshoz:
30g vaj
30g finomliszt
500 ml tej
só és őrölt bors
1 kiskanál reszelt szerecsendió
100 ml tejföl
1 tojás
10 dkg reszelt sajt
A PARADICSOMMÁRTÁSHOZ
30g vaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 kicsi, felszeletelt vöröshagyma
4 érett, meghámozott, kimagozott, összevagdalt paradicsom ( 400g konzerv paradicsom is jó)
só és őrölt bors
1 ág friss kakukkfű
1 babérlevél
200g kockákra vágott sárgarépa
250g brokkoli
500g rózsáira szedett karfiol
80g reszelt sajt
1. A sajtmártáshoz a lisztből a vajon világos rántást készítünk, a tűzről lehúzva a hideg tejjel apránként felengedjük, és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A tűzre visszatéve, kevergetve 7 perc alatt, illetve amíg kissé be nem sűrűsödött, mártássá főzzük. A tűzről levéve a sajttal, a tojással és a tejföllel összekeverjük.
2. A paradicsommártáshoz a hagymát nagy serpenyőben a vajon megfonnyasztjuk, hozzá adjuk a zúzott fokhagymát és ha illatozni kezd a paradicsomot beleforgatjuk, és sóval, borssal, kakukkfűvel meg babérlevéllel ízesítjük. 15 percig takaréklángon főzzük, időnként megkeverjük (a konzerv paradicsomnak kb 5-8 perc is elég). Akkor jó, ha kissé besűrűsödött. Végül a babérleveleket és a kakukkfüvet kidobjuk.
3. A répát forrásban lévő vízbe dobjuk, és 4 percig főzzük. Ekkor a brokkolit és a karfiolt belerakva még 3 percig a tűzön hagyjuk. Utána hideg vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük.
4. A sütőt 190 °C-ra (gáz 5. fokozat) bemelegítjük. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, és a tésztát a zöldséggel és a mártásokkal rétegezve belerakjuk. A tetejére tészta, erre reszelt sajt kerül. A sütőben 35 percig sütjük.