Vega lasagne

 



HOZZÁVALÓK (6 személyre):

1 csomag lasagne tészta

A sajtmártáshoz: 
30g vaj 
30g finomliszt 
500 ml tej 
só és őrölt bors 
1 kiskanál reszelt szerecsendió 
100 ml tejföl
1 tojás 
10 dkg reszelt sajt 

A PARADICSOMMÁRTÁSHOZ 
30g vaj 
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 kicsi, felszeletelt vöröshagyma 
4 érett, meghámozott, kimagozott, összevagdalt paradicsom ( 400g konzerv paradicsom is jó)
só és őrölt bors 
1 ág friss kakukkfű 
1 babérlevél 

200g kockákra vágott sárgarépa 
250g brokkoli 
500g rózsáira szedett karfiol 
80g reszelt sajt

1. A sajtmártáshoz a lisztből a vajon világos rántást készítünk, a tűzről lehúzva a hideg tejjel apránként felengedjük, és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A tűzre visszatéve, kevergetve 7 perc alatt, illetve amíg kissé be nem sűrűsödött, mártássá főzzük. A tűzről levéve a sajttal, a tojással és a tejföllel összekeverjük. 

2. A paradicsommártáshoz a hagymát nagy serpenyőben a vajon megfonnyasztjuk, hozzá adjuk a zúzott fokhagymát és ha illatozni kezd a paradicsomot beleforgatjuk, és sóval, borssal, kakukkfűvel meg babérlevéllel ízesítjük. 15 percig takaréklángon főzzük, időnként megkeverjük (a konzerv paradicsomnak kb 5-8 perc is elég). Akkor jó, ha kissé besűrűsödött. Végül a babérleveleket és a kakukkfüvet kidobjuk. 

3. A répát forrásban lévő vízbe dobjuk, és 4 percig főzzük. Ekkor a brokkolit és a karfiolt belerakva még 3 percig a tűzön hagyjuk. Utána hideg vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük.

4. A sütőt 190 °C-ra (gáz 5. fokozat) bemelegítjük. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, és a tésztát a zöldséggel és a mártásokkal rétegezve belerakjuk. A tetejére tészta, erre reszelt sajt kerül. A sütőben 35 percig sütjük.








Popular Posts