Vadrizses csirkeleves




HOZZÁVALÓK:

1 db kb. 200g-os csirkemell 
1 gerezd fokhagyma
2,5 (kb. 150g-200g) sárgarépa kis kockákra vágva
2 kis vöröshagyma
1 szárzeller ág (kb. 50-70g)
1 evőkanál friss petrezselyem
1 teáskanál levespor
100g vadrizs vagy basmati rizs
800ml víz
50 g vaj
2 evőkanál olivaolaj
1 púpozott evőkanál liszt
300ml tejszín
150 ml fehérbor
1 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál szárított tárkony

ELKÉSZÍTÉS:

1. A csirkemellet dörzsöld be sóval, borssal és a zúzott fokhagymával. Ha van időd, hagyd egy kicsit pácolódni, ha nincs, az sem gond: forró olajon süsd halványbarnára. Nem kell, hogy a közepéig átsüljön, a lényeg, hogy egy kis kérge legyen de vigyázz! A fokhagyma ne égjen meg mert állati keserű lesz. Ha ez megtörténne, kapard le a csirkéről az égett fokhagymát és dobd ki.

2. Kockázd fel a csirkemellet jó apró darabokra, pucold meg és aprítsd finomra a hagymát, a zellert (akár le is reszelheted) és vágd apró kockákra a megpucolt sárgarépát! 

3. Közepes lángra tegyél fel egy lábost. Olvaszd össze a vajat és az olivaolajat és dobd rá a zöldségeket és a petrezselymet. Párold kb. 5 percig majd dobd rá a csirke darabokat és pirítsd át egy kicsit, majd öntsd nyakon a borral. Ha az alkohol elpárolgott, jöhet bele a tárkony, a só, bors, a víz és a levespor. Ha vadrizst használsz akkor azt is most add hozzá, sokkal izmosabb mint a basmati rizs, nehezebben adja meg magát. Forrald fel a levest és közepes lángon, lefedve hagyd főni 15-20 percen át.

4. Ha basmati rizst használsz azt ezen a ponton add hozzá és főzd további 15 percen át. Közben keverd el a tejszínt a liszttel és add a leveshez. Forrald fel, kicsit hagyd besűrűsödni és kész is. 



Popular Posts