Sonkás, csicseriborsós tészta
HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):
350 g előfőzött csicseriborsó
extra szűz olívaolaj
8-12 szelet pármai sonka vagy pancetta
1 marék friss, letépkedett zsályalevél
50 g vaj
2 megtisztított, vékonyra szeletelt póréhagyma
1 gerezd aprított fokhagyma
200 ml csirkealaplé
100 ml tejszín
só és őrölt fekete bors
400 g pappardelle vagy tagliatelle
egy nagy marék reszelt parmezán
ELKÉSZÍTÉS:
1. Önts pár löketnyi olívaolajat egy serpenyőbe, és pirítsd benne aranybarnára a pármai sonka/ pancetta szeletek mindkét oldalát. Vedd ki őket és a visszamaradt zsíron/olajon pirítsd meg a zsályaleveleket amíg ezek is ropogósak lesznek. Vigyázz, hogy ne nem barnuljanak meg mert akkor már keserűek lesznek. Szűrőlapáttal vedd ki őket és tedd konyhai papírtörlőre, hogy leitassa róluk a felesleges zsiradékot.
2. A serpenyőben maradt olajhoz add hozzá a vajat, a póréhagymát, a fokhagymát, és kis lángon párold, amíg a póré puha nem lesz. Szűrd le a csicseriborsót aztán öntsd a serpenyőbe azt is. Körülbelül a negyedét zúzd péppé, hogy a mártásod krémszerű legyen. Keverd át a szószt, aztán öntsd fel a csirkealaplével. Add hozzá a tejszínt, forrald fel, aztán lassan gyöngyöztesd 10 percig.
3. Főzd meg a tésztát forró, sós vízben. Szűrd le, tegyél félre a főzőléből, fordítsd a tésztát a csicseriborsós edénybe. Tedd hozzá a parmezán nagyobbik részét, és az egészet jól dolgozd össze. Önts hozzá egy keveset a főzővízből ha szükséges.
4. Adagold ki a tányérokra, díszítsd a megsült sonka szeletekkel és a zsályával majd azonnal tálald, a tetejét hintsd meg a parmezán maradékával.