Sonkás, csicseriborsós tészta




HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE): 

350 g előfőzött csicseriborsó
extra szűz olívaolaj 
8-12 szelet pármai sonka vagy pancetta 
1 marék friss, letépkedett zsályalevél 
50 g vaj 
2 megtisztított, vékonyra szeletelt póréhagyma 
1 gerezd aprított fokhagyma 
200 ml csirkealaplé 
100 ml tejszín 
só és őrölt fekete bors 
400 g pappardelle vagy tagliatelle
egy nagy marék reszelt parmezán

ELKÉSZÍTÉS:

1. Önts pár löketnyi olívaolajat egy serpenyőbe, és pirítsd benne aranybarnára a pármai sonka/ pancetta szeletek mindkét oldalát. Vedd ki őket és a visszamaradt zsíron/olajon pirítsd meg a zsályaleveleket amíg ezek is ropogósak lesznek. Vigyázz, hogy ne nem barnuljanak meg mert akkor már keserűek lesznek. Szűrőlapáttal vedd ki őket és tedd konyhai papírtörlőre, hogy leitassa róluk a felesleges zsiradékot.

2. A serpenyőben maradt olajhoz add hozzá a vajat, a póréhagymát, a fokhagymát, és kis lángon párold, amíg a póré puha nem lesz. Szűrd le a csicseriborsót aztán öntsd a serpenyőbe azt is. Körülbelül a negyedét zúzd péppé, hogy a mártásod krémszerű legyen. Keverd át a szószt, aztán öntsd fel a csirkealaplével. Add hozzá a tejszínt, forrald fel, aztán lassan gyöngyöztesd 10 percig. 

3. Főzd meg a tésztát forró, sós vízben. Szűrd le, tegyél félre a főzőléből, fordítsd a tésztát a csicseriborsós edénybe. Tedd hozzá a parmezán nagyobbik részét, és az egészet jól dolgozd össze. Önts hozzá egy keveset a főzővízből ha szükséges. 

4. Adagold ki a tányérokra, díszítsd a megsült sonka szeletekkel és a zsályával majd azonnal tálald, a tetejét hintsd meg a parmezán maradékával.







Popular Posts