Narancsos kacsa cukorborsóval és spárgával
HOZZÁVALÓK (4 személyre)
4 db 200 g-os kacsamell
2 kávéskanál ötfűszer keverék
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál napraforgó- vagy földimogyoró olaj
2 nagy marék megtisztított spárga
2 nagy marék cukorborsó vagy más zsenge zöldborsó
4 gerezd finomra aprított fokhagyma
1 kimagozott, finomra aprított friss piros chilipaprika
1 teáskanál gyömbérpor
4 lehámozott, gerezdekre szedett narancs
1 evőkanál méz
1 maréknyi friss mentalevél
4 evőkanál szójaszósz
1. Egy éles késsel irdald be a kacsamellek bőrét. Azután alaposan szórd be ötfűszer keverékkel és sóval, majd helyezd – bőrös oldalukkal lefelé – egy hideg wokba, és lassan, fokozatosan hevítsd fel közepesen alacsony hőmérsékletre, hogy a fehér zsírréteg vékonnyá, ropogóssá és aranyszínűvé váljon. Pirítsd kb. 12 percig, azután fordítsd a kacsamelleket a másik oldalukra, és további 5 percig folytasd a sütést. Ekkorra a hús már közepesen puha lesz, ezért tedd át egy tálra, és öntsd le a kisült kacsazsírt.
2. Helyezd a zöldségeket és a fűszereket készenlétbe, és töröld szárazra a wokot. Most nagyon magas hőre lesz szükséged: Önts pár kanálnyi napraforgó- vagy földimogyoró olajat a forró wokba. Dobd bele a spárgát, a cukorborsót vagy más zsenge zöldborsót, rázd össze, add hozzá a fokhagymát, a chilit és a gyömbért. Folytasd a kavarást és a sütést a legmagasabb hőmérsékleten néhány percig, amíg a spárga kicsit megpuhul, de azért még ropogós marad.
3. Vágd fel a kacsamelleket apró csíkokra, és tedd vissza a wokba a maradék szafttal együtt; még egy csipetnyi ötfűszer keveréket is hozzátehetsz. Addig pirítsd, amíg finom ropogós lesz. (Ha szereted ha a kacsamell kicsit rózsaszín, a szeletelés utáni pirítást kihagyhatod, tedd azonnal a tányérra a husit és csak a zöldségeket pirítsd meg: )Minden zöldséget pakolj vissza a wokba, és mérsékeld alatta a lángot. Tedd bele a narancsot, a mézet, a szójaszószt, és tálald ki azonnal egy nagy tálra, rászórva a mentaleveleket. Rizzsel finom, de magában is isteni!