Narancsos kacsa cukorborsóval és spárgával

 



HOZZÁVALÓK (4 személyre)

4 db 200 g-os kacsamell 
2 kávéskanál ötfűszer keverék 
tengeri só és frissen őrölt fekete bors 
2 evőkanál napraforgó- vagy földimogyoró olaj 
2 nagy marék megtisztított spárga 
2 nagy marék cukorborsó vagy más zsenge zöldborsó 
4 gerezd finomra aprított fokhagyma
1 kimagozott, finomra aprított friss piros chilipaprika 
1 teáskanál gyömbérpor 
4 lehámozott, gerezdekre szedett narancs 
1 evőkanál méz 
1 maréknyi friss mentalevél 
4 evőkanál szójaszósz

1. Egy éles késsel irdald be a kacsamellek bőrét. Azután alaposan szórd be ötfűszer keverékkel és sóval, majd helyezd – bőrös oldalukkal lefelé – egy hideg wokba, és lassan, fokozatosan hevítsd fel közepesen alacsony hőmérsékletre, hogy a fehér zsírréteg vékonnyá, ropogóssá és aranyszínűvé váljon. Pirítsd kb. 12 percig, azután fordítsd a kacsamelleket a másik oldalukra, és további 5 percig folytasd a sütést. Ekkorra a hús már közepesen puha lesz, ezért tedd át egy tálra, és öntsd le a kisült kacsazsírt. 
2. Helyezd a zöldségeket és a fűszereket készenlétbe, és töröld szárazra a wokot. Most nagyon magas hőre lesz szükséged: Önts pár kanálnyi napraforgó- vagy földimogyoró olajat a forró wokba. Dobd bele a spárgát, a cukorborsót vagy más zsenge zöldborsót, rázd össze, add hozzá a fokhagymát, a chilit és a gyömbért. Folytasd a kavarást és a sütést a legmagasabb hőmérsékleten néhány percig, amíg a spárga kicsit megpuhul, de azért még ropogós marad.
3. Vágd fel a kacsamelleket apró csíkokra, és tedd vissza a wokba a maradék szafttal együtt; még egy csipetnyi ötfűszer keveréket is hozzátehetsz. Addig pirítsd, amíg finom ropogós lesz. (Ha szereted ha a kacsamell kicsit rózsaszín, a szeletelés utáni pirítást kihagyhatod, tedd azonnal a tányérra a husit és csak a zöldségeket pirítsd meg: )Minden zöldséget pakolj vissza a wokba, és mérsékeld alatta a lángot. Tedd bele a narancsot, a mézet, a szójaszószt, és tálald ki azonnal egy nagy tálra, rászórva a mentaleveleket. Rizzsel finom, de magában is isteni!









Popular Posts