Jamaicai Jerk(szerű) csirke
HOZZÁVALÓK (4személyre):
CSIRKE
600 g csirke felsőcomb
1 evőkanál folyós méz
néhány szál friss rozmaring
néhány szál friss koriander
KUKORICA
4 nagy csöves kukorica, megtisztítva
RIZS ÉS BAB
2 szál zöldhagyma
1 rúd fahéj
250 g hosszú szemű rizs
600 ml csirkealaplé
400 g fekete bab
JAMAICAI MÁRTÁS
4 szál zöldhagyma
egy kis csokor friss kakukkfű
3 friss babérlevél
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt szerecsendió
6 evőkanál rum
6 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál folyós méz
1 nagyon csípős chili
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj, tengeri só és fekete bors
SALÁTA
1 vörös paprika
2 nagy marék vegyes saláta
2 zöldcitrom
1 kis lila hagyma
egy kis csokor friss koriander
1 kosárka kerti zsázsa
JOGURT (elhagyható, de a salátához ad egy kis pluszt)
250 g natúr joghurt
néhány szál friss koriander
1 zöldcitrom
ELKÉSZÍTÉS:
1. Kezdj a mártással: Aprítsd durvára a hagymát, dobd a turmixgépbe, tedd hozzá a kakukkfű letépkedett leveleinek nagyobbik felét, 1 babérlevelet (a másik kettőt majd később dobd a csirke mellé), a fűszereket, valamint 6-6 evőkanál rumot, fehérborecetet, 1 evőkanál mézet és 2 kávéskanál sót. Távolítsd el a chili szárát és magjait, tedd a chilit is a gépbe, préselj még hozzá 4 gerezd fokhagymát, és mindezt dolgozd sima pürévé. Ha szükséges, lazítsd fel egy kis extra szűz olívaolajjal, majd tedd félre.
2. Jó alaposan dörzsöld be sóval és borssal a csirkecombok mindkét oldalát. Helyezd forró serpenyőbe némi olivaolajjal, és pirítsd meg a combok mindkét oldalát. Ha megpirultak, öntsd nyakon őket a jamaicai mártással és egy kis vízzel. Pont annyival, amennyivel kiöblíted a maradék mártást a turmixgépből (kb. 100ml). Add hozzá a maradék két babérlevelet, csurgass rá 1 evőkanálnyi folyós mézet, szórj szét rajta néhány szál rozmaringot és a maradék kakukkfüvet. Fedd le és forrald fel az egészet, utána pedig kis lángon hagyd főni kb. 30 percen keresztül. Ha kész, vedd le a fedőt és rotyogtasd tovább amíg besűrűsödik a mártás ne főzd el teljesen, mert isteni. Ezen a ponton tedd fel a kukoricát főni)
4. Rakd a kukoricacsöveket jó csipetnyi sóval együtt a lábosba, és önts rá annyi forró vizet, hogy ellepje. Tedd rá a fedőt és főzd 10 perc alatt készre. (minél tovább főzöd annál keményebbek lesznek a szemek) A megfőtt kukoricát meg is grillezheted vagy vajon megpiríthatod, de elég macera ez a recept anélkül is.
5. A babos rizs elkészítéséhez tegyél fel közepes lángra egy nagy, mély lábost. Tisztítsd meg, szeleteld finomra a zöldhagymát, és tedd a lábosba a fahéjjal, egy jó löket olívaolajjal meg egy bőséges csipetnyi sóval-borssal együtt. Keverd át, hagyd puhulni kb. 1 percig, aztán add hozzá a rizst és a csirkealaplét. Öblítsd át és szűrd le a babot, majd azt is tedd az edénybe. Óvatosan kavard meg. Forrald fel, aztán vedd le a lángot és hagyd főni kb. 12 percig vagy amíg a rizs megpuhul. Ellenőrizd, hogy ne száradjon ki és ne kapjon oda!
6. Öntsd a joghurtot egy kis tálkába néhány szál felaprított korianderrel, egy csipetnyi sóval és egy jó löketnyi olívaolajjal együtt. Reszeld rá a zöldcitrom felének a héját, és facsard bele a levét. Keverd meg, és tedd az asztalra.
7. A salátához magozd ki és vagdosd durvára a paprikát. Pucold meg és szeleteld fel a lila hagymát. Forgasd össze a salátával Tépkedj koriandert, szórd rá a zsázsát, önts rá pár löket extra szüz olívaolajat, facsard hozzá 1 zöldcitrom levét és tedd az asztalra.
Tálaláshoz a lakoma minden résztvevőjét külön tálalom, hogy az asztalnál mindenki tetszés szerint állíthassa össze a saját adagját.