Jamaicai Jerk(szerű) csirke






HOZZÁVALÓK (4személyre):

CSIRKE 
600 g csirke felsőcomb 
1 evőkanál folyós méz 
néhány szál friss rozmaring 
néhány szál friss koriander 

KUKORICA 
4 nagy csöves kukorica, megtisztítva 

RIZS ÉS BAB 
2 szál zöldhagyma 
1 rúd fahéj 
250 g hosszú szemű rizs 
600 ml csirkealaplé
400 g fekete bab

JAMAICAI MÁRTÁS 
4 szál zöldhagyma 
egy kis csokor friss kakukkfű 
3 friss babérlevél 
1 teáskanál őrölt szegfűszeg 
1 teáskanál őrölt szerecsendió 
6 evőkanál rum 
6 evőkanál fehérborecet 
1 evőkanál folyós méz 
1 nagyon csípős chili 
4 gerezd fokhagyma 
olívaolaj, tengeri só és fekete bors

SALÁTA 
1 vörös paprika 
2 nagy marék vegyes saláta
2 zöldcitrom 
1 kis lila hagyma 
egy kis csokor friss koriander 
1 kosárka kerti zsázsa 

JOGURT (elhagyható, de a salátához ad egy kis pluszt)
250 g natúr joghurt 
néhány szál friss koriander 
1 zöldcitrom 


ELKÉSZÍTÉS:

1. Kezdj a mártással: Aprítsd durvára a hagymát, dobd a turmixgépbe, tedd hozzá a kakukkfű letépkedett leveleinek nagyobbik felét, 1 babérlevelet (a másik kettőt majd később dobd a csirke mellé), a fűszereket, valamint 6-6 evőkanál rumot, fehérborecetet, 1 evőkanál mézet és 2 kávéskanál sót. Távolítsd el a chili szárát és magjait, tedd a chilit is a gépbe, préselj még hozzá 4 gerezd fokhagymát, és mindezt dolgozd sima pürévé. Ha szükséges, lazítsd fel egy kis extra szűz olívaolajjal, majd tedd félre.
2. Jó alaposan dörzsöld be sóval és borssal a csirkecombok mindkét oldalát. Helyezd forró serpenyőbe némi olivaolajjal, és pirítsd meg a combok mindkét oldalát. Ha megpirultak, öntsd nyakon őket a jamaicai mártással és egy kis vízzel. Pont annyival, amennyivel kiöblíted a maradék mártást a turmixgépből (kb. 100ml). Add hozzá a maradék két babérlevelet, csurgass rá 1 evőkanálnyi folyós mézet, szórj szét rajta néhány szál rozmaringot és a maradék kakukkfüvet. Fedd le és forrald fel az egészet, utána pedig kis lángon hagyd főni kb. 30 percen keresztül. Ha kész, vedd le a fedőt és rotyogtasd tovább amíg besűrűsödik a mártás ne főzd el teljesen, mert isteni. Ezen a ponton tedd fel a kukoricát főni)

4.  Rakd a kukoricacsöveket jó csipetnyi sóval együtt a lábosba, és önts rá annyi forró vizet, hogy ellepje. Tedd rá a fedőt és főzd 10 perc alatt készre. (minél tovább főzöd annál keményebbek lesznek a szemek) A megfőtt kukoricát meg is grillezheted vagy vajon megpiríthatod, de elég macera ez a recept anélkül is.

5. A babos rizs elkészítéséhez tegyél fel közepes lángra egy nagy, mély lábost. Tisztítsd meg, szeleteld finomra a zöldhagymát, és tedd a lábosba a fahéjjal, egy jó löket olívaolajjal meg egy bőséges csipetnyi sóval-borssal együtt. Keverd át, hagyd puhulni kb. 1 percig, aztán add hozzá a rizst és a csirkealaplét. Öblítsd át és szűrd le a babot, majd azt is tedd az edénybe. Óvatosan kavard meg. Forrald fel, aztán vedd le a lángot és hagyd főni kb. 12 percig vagy amíg a rizs megpuhul. Ellenőrizd, hogy ne száradjon ki és ne kapjon oda! 

6. Öntsd a joghurtot egy kis tálkába néhány szál felaprított korianderrel, egy csipetnyi sóval és egy jó löketnyi olívaolajjal együtt. Reszeld rá a zöldcitrom felének a héját, és facsard bele a levét. Keverd meg, és tedd az asztalra. 

7. A salátához magozd ki és vagdosd durvára a paprikát. Pucold meg és szeleteld fel a lila hagymát. Forgasd össze a salátával Tépkedj koriandert, szórd rá a zsázsát, önts rá pár löket extra szüz olívaolajat, facsard hozzá 1 zöldcitrom levét és tedd az asztalra. 

Tálaláshoz a lakoma minden résztvevőjét külön tálalom, hogy az asztalnál mindenki tetszés szerint állíthassa össze a saját adagját.







Popular Posts