gombás rizottó
Alap rizottó
HOZZÁVALÓK (3 főre):
500ml liter csirke-, vagy zöldségalaplé
1 evőkanál olívaolaj
diónyi vaj
1 fej megtisztított és finomra vágott vöröshagyma
1 gerezd megtisztított és finomra vágott/zúzott fokhagyma
1 szál szárzeller
200 g rizottónak való rizs
1 borospohár száraz fehér vermut vagy száraz fehérbor
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
35 g vaj
75 g frissen reszelt parmezán
ELKÉSZÍTÉS:
1. Olvaszd össze az olívaolajat és a vajat egy lábosban, add hozzá a hagymát, a fokhagymát, a zellert, és párold nagyon lassan kb. 10 percig, vigyázva arra, hogy ne kezdjen el barnulni. Amikor a zöldség megpuhult keverd hozzá a rizst és állítsd erősebbre a lángot.
2. A rizs lassan elkezd sülni, úgyhogy folyamatosan kavargatnod kell. Egy perc után kissé üvegesnek látszik majd. Ekkor öntsd fel a vermuttal vagy a borral, és folytasd a keverést.
3. Miután az alkohol elpárolgott, az íze pedig belefőtt a rizsbe, öntsd hozzá az első merőkanálnyi alaplét, és tégy bele egy kiadós csipetnyi sót. Mérsékeld a lángot, és lassan gyöngyöztesd tovább. Fokozatosan adagold az alaplét, közben folyamatosan kavargasd, hogy a rizottó krémszerű legyen. Hagyj időt rá, hogy a lé beszívódjon, mielőtt hozzáadod a következő merőkanálnyit. Ez a szakasz kb. 15 percet vesz igénybe. Adagold tovább a lét mindaddig, amíg a rizs megpuhul, de azért még nem kulimászosodik el. Ne feledkezz meg a só és a bors arányainak ellenőrzéséről sem. Ha az alaplé elfogyna, a legvégén forró vízzel is pótolhatod.
4.Vedd le a tűzről, és add hozzá a vajat meg a parmezánt. Keverd jól át. Fedő alatt hagyd pihenni 2 percig. Ez a döntő szakasz a tökéletes rizottó elkészítésében: ekkor lesz olyan krémes, amilyennek lennie kell.
Gombás rizottó
HOZZÁVALÓK:
1 adag alap rizottó (3 főre)
1 evőkanál vaj
1 kis csokor nagyon apróra vágott friss petrezselyem (opcionális)
200 g megtisztított, nagyobb darabokra vágott erdei gomba
1 citrom
1 gerezd fokhagyma
1 kis csokor friss kakukkfű letépkedett levelei
olívaolaj
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
1 marék reszelt parmezán sajt vagy natúr kecsksajt
ELKÉSZÍTÉS:
Az alap rizottó harmadik lépésénél kezdj hozzá a gomba elkészítéséhez! Egy serpenyőt hevítsd közepesen forróra, és önts bele egy kevés olajat. Egy-két percig pirítsd benne a gombát, amíg egy kis színt kap, és ízesítsd sóval, borssal. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, a vajat, és az egészet keverd jól össze. Süsd tovább a gombát még vagy 6 percig, amíg jól átsül.
A 4. lépésben, amikor a vajat és a parmezánt kell a rizottóba tenned, keverd bele az összes petrezselymet is (ha használsz). Vágd durvára a megsült gomba felét és keverd azt is a rizottóba, a végén facsarj rá egy jó adag citromlét. Oszd szét tányérokba, és púpozd a tetejére a gomba másik felét. Reszelt parmezánnal tálald vagy morzsolj a tetejére kecskesajtot.