Gombás malac


 

HOZZÁVALÓK:

500 g jó minőségű sertésjava 
1 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál szárított rozmaring porrá őrölve
só, frissen őrölt fekete bors

MÁRTÁS:
1 gerezd fokhagyma
200 g közepes fehér vagy barna csiperkegomba vagy vegyes erdei gomba szeletelve
1 szál friss rozmaring
200 ml főzőtejszín 
100 ml sherry vagy száraz fehér bor
só, frissen őrölt fekete bors

Főtt rizs 3 személyre

ELKÉSZÍTÉS:

1. Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra (gázsütőnél 7-es fokozat). 

2. Tegyél fel közepes lángra egy közepes méretű serpenyőt. 

3. A filét hosszában vágd félbe, úgy, hogy a két felet ne válaszd el egymástól teljesen: szétterítve olyan legyen, mint egy kinyitott könyv. Permetezz rá olívaolajat, szórd meg sóval- borssal, az őrölt rozmaringgal, és a zúzott fokhagymát jól dörzsöld a húsba. Hajtsd össze a malacot eredeti formájára, tedd a serpenyőbe, és percenként forgatva süsd kb. 5 percig, vagy amíg minden oldala aranyszínűre nem pirul. Tedd át sütőtálba és told a sütőbe a malacot.

4. A mártáshoz egy másik serpenyőre lesz szükséged: önts bele kb. 1 evőkanálnyi olivaolajat és add hozzá a zúzott fokhagymát. Ha illatozni kezd borítsd hozzá a gombát egy kiadós csipetnyi sóval-borssal együtt. Csipkedd hozzá a sherry-t és a rozmaring ágat (ezt tálaláskor vedd majd ki). Jól keverd össze. Hagyd, hogy az alkohol 1 perc alatt elpárologjon belőle, majd öntsd az edénybe a tejszínt. Sóval-borssal igazíts az ízesítésén majd gyöngyöztetsd tovább amíg kissé besűrűsödik. 

5. A húst vedd ki a sütőből, pihentesd 1-2 percig aztán szeleteld föl. Rizzsel és a mártással tálald. 







Popular Posts