Gombás malac
HOZZÁVALÓK:
500 g jó minőségű sertésjava
1 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál szárított rozmaring porrá őrölve
só, frissen őrölt fekete bors
MÁRTÁS:
1 gerezd fokhagyma
200 g közepes fehér vagy barna csiperkegomba vagy vegyes erdei gomba szeletelve
1 szál friss rozmaring
200 ml főzőtejszín
100 ml sherry vagy száraz fehér bor
só, frissen őrölt fekete bors
Főtt rizs 3 személyre
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra (gázsütőnél 7-es fokozat).
2. Tegyél fel közepes lángra egy közepes méretű serpenyőt.
3. A filét hosszában vágd félbe, úgy, hogy a két felet ne válaszd el egymástól teljesen: szétterítve olyan legyen, mint egy kinyitott könyv. Permetezz rá olívaolajat, szórd meg sóval- borssal, az őrölt rozmaringgal, és a zúzott fokhagymát jól dörzsöld a húsba. Hajtsd össze a malacot eredeti formájára, tedd a serpenyőbe, és percenként forgatva süsd kb. 5 percig, vagy amíg minden oldala aranyszínűre nem pirul. Tedd át sütőtálba és told a sütőbe a malacot.
4. A mártáshoz egy másik serpenyőre lesz szükséged: önts bele kb. 1 evőkanálnyi olivaolajat és add hozzá a zúzott fokhagymát. Ha illatozni kezd borítsd hozzá a gombát egy kiadós csipetnyi sóval-borssal együtt. Csipkedd hozzá a sherry-t és a rozmaring ágat (ezt tálaláskor vedd majd ki). Jól keverd össze. Hagyd, hogy az alkohol 1 perc alatt elpárologjon belőle, majd öntsd az edénybe a tejszínt. Sóval-borssal igazíts az ízesítésén majd gyöngyöztetsd tovább amíg kissé besűrűsödik.
5. A húst vedd ki a sütőből, pihentesd 1-2 percig aztán szeleteld föl. Rizzsel és a mártással tálald.