Diótorta
Nagy rajongója vagyok az Eszterházi tortának, de miután megkóstoltam ezt a tortát valahogy nem voltam motiválva, hogy tovább kutassak az eredeti recept után. Nagyon egyszerű, nagyon finom!
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
200g dió darálva
200g cukor (kristály/barna)
200g puha vaj
200g liszt
3 tojásfehérje
a krémhez:
500 ml tejszín felverve
2-4 ív sütőpapír és folpack
ELKÉSZÍTÉS:
1. Daráld le a diót és keverd össze a többi hozzávalóval. Fontos, hogy a vaj puha legyen és ne folyós: ha elfelejtetted volna kivenni a hűtőből, tedd a mikroba és 600kW-on 30 mp alatt megfelelő állagú lesz. (persze csak akkor, ha a hűtődön a hőmérséklet úgy van beállítva, mint a miénk :-)) Viccen kívül: a huszadik másodpercnél nézz azért rá a vajra, hogy ne legyen folyós. Ha a vaj állaga optimális és mindent jól elkevertél, akkor egy "nehezen-de-kenhető" tésztát kell kapnod.
2. Most 2 sütőpapírra és egy kistányérra lesz szükséged. A tányér segítségével rajzolj minden sütőpapírra két-két 20cm-es kört, majd oszd el a tésztát négy egyenlő részre. Mindegyik kör közepébe tegyél egy-egy adagot!
3. Egy picit nagyobb darab folpackra lesz szükséged mint a kistányér, amit körülrajzoltál. Lehetne sütőpapír is, de jobb, ha átlátszó. Tedd rá az egyik tészta kupacra és kézzel terítsd el alatta a tésztát úgy, hogy ne lépje át a megrajzolt kört, és minél pontosabban kövesse a vonalát. Amikor már közelít a tökéleteshez, nyújtófával finoman kiegyenlítheted a hepehupákat, de vigyázz, ne nyomd túl erősen. Ezt ismételd meg minden tésztakupaccal, hogy négy egyforma méretű és vastagságú tésztalapot kapj.
4. 200 fokra előmelegített sütőben süsd a tésztaköröket addig, amíg a szélük pirulni nem kezd. Nem baj, ha a közepe nyersnek látszik, tuti nem lesz az.
5. Ha megsült, a sütőpapírral együtt tedd rácsra és hagyd kihűlni. Óvatosan! Amíg a tészta meleg még puha lehet és sérülékeny. Amíg hűlnek a lapok, verd fel a tejszínt. Bármilyen nagy is a kísértés cukrot ne tegyél bele, a tészta elég édes lesz.
6. A kihűlt tészták közé rétegezd a tejszínt és csodaszép tortát kapsz. A tetejére jöhet mandulafogács/dió. Tedd a hűtőbe egy napra és csak utána próbáld felvágni.