Diótorta






Nagy rajongója vagyok az Eszterházi tortának, de miután megkóstoltam ezt a tortát valahogy nem voltam motiválva, hogy tovább kutassak az eredeti recept után. Nagyon egyszerű, nagyon finom!

HOZZÁVALÓK:

a tésztához: 
200g dió darálva 
200g cukor (kristály/barna) 
200g puha vaj 
200g liszt 
3 tojásfehérje

 a krémhez: 
500 ml tejszín felverve
2-4 ív sütőpapír és folpack

ELKÉSZÍTÉS:

1. Daráld le a diót és keverd össze a többi hozzávalóval. Fontos, hogy a vaj puha legyen és ne folyós: ha elfelejtetted volna kivenni a hűtőből, tedd a mikroba és 600kW-on 30 mp alatt megfelelő állagú lesz. (persze csak akkor, ha a hűtődön a hőmérséklet úgy van beállítva, mint a miénk :-)) Viccen kívül: a huszadik másodpercnél nézz azért rá a vajra, hogy ne legyen folyós. Ha a vaj állaga optimális és mindent jól elkevertél, akkor egy "nehezen-de-kenhető" tésztát kell kapnod. 
2. Most 2 sütőpapírra és egy kistányérra lesz szükséged. A tányér segítségével rajzolj minden sütőpapírra két-két 20cm-es kört, majd oszd el a tésztát négy egyenlő részre. Mindegyik kör közepébe tegyél egy-egy adagot! 
3. Egy picit nagyobb darab folpackra lesz szükséged mint a kistányér, amit körülrajzoltál. Lehetne sütőpapír is, de jobb, ha átlátszó. Tedd rá az egyik tészta kupacra és kézzel terítsd el alatta a tésztát úgy, hogy ne lépje át a megrajzolt kört, és minél pontosabban kövesse a vonalát. Amikor már közelít a tökéleteshez, nyújtófával  finoman kiegyenlítheted a hepehupákat, de vigyázz, ne nyomd túl erősen. Ezt ismételd meg minden tésztakupaccal, hogy négy egyforma méretű és vastagságú tésztalapot kapj. 
4. 200 fokra előmelegített sütőben süsd a tésztaköröket addig, amíg a szélük pirulni nem kezd. Nem baj, ha a közepe nyersnek látszik, tuti nem lesz az. 
5. Ha megsült, a sütőpapírral együtt tedd rácsra és hagyd kihűlni. Óvatosan! Amíg a tészta meleg még puha lehet és sérülékeny. Amíg hűlnek a lapok, verd fel a tejszínt. Bármilyen nagy is a kísértés cukrot ne tegyél bele, a tészta elég édes lesz. 
6. A kihűlt tészták közé rétegezd a tejszínt és csodaszép tortát kapsz. A tetejére jöhet mandulafogács/dió. Tedd a hűtőbe egy napra és csak utána próbáld felvágni.

Popular Posts