Thai vörös curry



Gyakran előfordul, hogy a recepkönyvben látott fotó alapján elképzelem a hozzávalókat, összevetem a fejemben az itthon található alapanyagok leltárával és azt gondolom, hogy minden rendben lesz. Van, hogy ez bejön, van, hogy nem. Ebben az esetben kénytelen voltam a curry minden összetevőjét megváltoztatni, így halvány elképzelésem sincs, hogy az eredeti Jamie Oliver recept milyen lehet... de mivel vacsora után nem engedtek addig felállni, amíg le nem írtam a változtatásokat, gondolom nem lett rossz.

HOZZÁVALÓK:

UBORKASALÁTA (elhagyható)
2 cm-es darab friss gyömbér 
1 evőkanál szójaszósz 
1 kávéskanál szezámolaj 
1 zöldcitrom /lime
1 uborka 
egy kis marék friss koriander 
½ friss piros chili 

JÁZMINRIZS 
1 bögre basmati rizs 
1 zacskó jázmintea vagy 1 jázminvirág

CURRY
2 gerezd fokhagyma
1/2 chili paprika
1/2 üveg marinált/grillezett paprika (kb.3db)
3-4 napon (félig)szárított paradicsom
2 cm friss gyömbér lereszelve
3 púpozott teáskanál curry paszta

450g nagy garnéla
100g apró garnéla
200g cukorborsó
1 csokor koriander
400g kókusztej


a tálaláshoz: 1 lime gerezdekre vágva, 1 zacskó rákszirom (opcionális)

ELKÉSZÍTÉS

UBORKASALÁTA 
Hámozd meg és reszeld egy tálba a gyömbért, adj hozzá 1 evőkanál szójaszószt, 3 evőkanál extra szűz olívaolajat és 1 kávéskanál szezámolajat. Facsard hozzá 1 lime levét. Gyorshámozóval vágj hosszú szalagokat az uborkából egy tálra. Végy egy kis marék koriandert, a szárát vágd apróra, a levelét tedd félre. A felaprított szárat szórd az uborkára. Apríts finomra fél chilit, és szórd rá azt is. Tedd az asztalra, de az öntetet ne öntsd rá, csak közvetlenül az elfogyasztása előtt.

JÁZMINRIZS Tegyél fel közepes lángra egy lábost. Szórj bele egy bögrényi rizst, adj hozzá egy nagy csipetnyi sót, egy löket olívaolajat meg a 1 zacskó jázminteát vagy a jázminvirágot, és önts rá 2 bögre forró vizet (ugyanazt a bögrét használd, amelyikkel a rizst kimérted). Tedd rá a fedőt, és főzd 7 percen keresztül, majd vedd le a lángról, és fedő alatt hagyd gőzölődni még 7 percig. 

CURRY 
1. Pucold meg a fokhagymákat és fokhagymapréssel nyomd az aprító edényébe mindkettőt. Add hozzá a friss piros chilit, 1/2 csokor koriandert, a marinált piros paprikákat, a napon szárított paradicsomot, a curry pasztát és a lereszelt 2 cm-es darab friss gyömbért. Pörgesd addig, míg szép, sima pép lesz belőle - időnként talán le kell állítanod, hogy egy spatulával lekapard a gép faláról, ami odatapadt. 

2. Pucold meg az óriás garlélákat. Tegyél fel közepes lángra egy nagy serpenyőt, forrósíts fel benne olivaolajat majd tedd bele a garnélákat és hagyd pirulni őket kb. 1 percig, majd 1 evőkanál currypéppel meglocsolva pirítsd őket szép pirosra. Ha kész, a garnélákat tedd tányérra és tartsd melegen amíg elkészíted a szószt! 

3. A kiürült serpenyőt tedd vissza közepes lángra. Önts bele megint egy kis olívaolajat, tedd bele az apró garnélát majd ha picit megpirult add hozzá a cukorborsót. Kanalazd hozzá a currypüré maradékát, keverd át, és pirítsd még 1-2 percig, majd öntsd hozzá a kókusztejet. Kevergesd, miközben szépen összeolvad, és hagyd gyöngyözve főni közepes vagy gyenge lángon. 

4. Kóstold meg a curryt, és ha nem elég sós, javíts rajta. Szórd rá a félretett korianderleveleket, és tedd az asztalra a garnélákkal együtt. A rákszirmot tedd egy tálba, vágd fel a zöldcitromot gerezdekre és tedd mindkettőt az asztalra. Keverd össze az öntettel az uborkasalátát, majd Villával lazítsd fel a rizst, és tedd az asztalra ezeket is. Adagold tányérokra a rizst és a curryt és már tálalhatod is.










Popular Posts