Barnasörös csirkemáj sütőtökrösztivel



HOZZÁVALÓK (3 főre)

400 g csirkemáj szív nélkül, tisztítva
1 evőkanál olívaolaj
1 nagy fehérhagyma, apróra vágva
1/2 evőkanál nádcukor
150 ml barnasör (pl. Trappistes Rochefort 11,3%)
1 dl zöldségalaplé
1/2 narancs leve és héjja
50g (arany)mazsola

400 g sütőtök
4 szál újhagyma, a fehér része vékonyra karikázva
1 tojás
1 evőkanál liszt
1 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál currypor
só, bors
sütéshez olaj

ELKÉSZÍTÉS:

1. A rösztihez a sütőtököt reszeld le a reszelő nagy lyukán. Egy nagy tálban keverd hozzá a vékonyra szeletelt újhagymát, a tojást, a lisztet, a keményítőt, sót, borsot, és a curryport. Tegyél forró olajba egy-egy púpos evőkanálnyit  a masszából, majd kb. 3-3 perc alatt mindkét oldalán süsd arany színűre.

2. Locsold meg a csirkemájat kevés olívaolajjal és borsozd meg (sózni nem szabad!!!!) Forró serpenyőben egy pillanat alatt barnítsd meg minden oldalát, de ne süsd át! A lényeg, hogy a külseje kissé megpiruljon, de belül nyers maradjon.

3. Vedd ki a májat a serpenyőből, önts bele olajat és dobd rá az apróra vágott hagymát. Dinszteld meg majd amikor nagyjából puha, szórd meg a nádcukorral, és kicsit pirítsd át. Öntsd fel a barnasör felével, majd forrald a negyedére. 

4. Ekkor jöhet hozzá a sör másik fele, az alaplé, 1/2 narancs leve és héja, valamint az (arany)mazsola (áztatni nem kell, mert a mártásban puhul meg.) Újra főzd el a felére, majd ebbe a mártásba tedd az elősütött csirkemájat és főzd 5 percig, hogy megpuhuljon de a közepe még rózsaszín maradjon. 

( Ha a máj alatt a mártás kissé híg marad egy kis keményítővel bátran besűrítheted, még használ is neki, picit testesebb lesz)










Popular Posts