Adventstollen
Sokáig csak készen vettünk Adventstollen-t, de látva a sok E betűt az összetevők listájában, elhatároztam, hogy nekiveselkedem és megalkotom a sajátomat. Szereztem receptet a netről és gondoltam, a mézeskalácssütés mellé ez a projekt is simán befér. Főleg, hogy segítségem is akadt. Sajnos Bojka éppen akkorra időzített egy eldöntendő kérdést, amikor apa a mézet mérte ki, és a kérdés által előidézett döbbenetben meg is duplázódott a szükséges mennyiség. Ebből az következett, hogy duplázni kellett visszamenőleg az összes többi hozzávalót is, amit sikerült nyakon önteni a mézzel. Tehát a mézeskalácsba bele kellett adnom az Adventstollen-hez tervezett alapanyagaim nagy részét. Így csak azokat hajigáltam bele végül a dagasztóba, ami maradt, és amit leleményesen helyettesíteni tudtam valami egész mással… mégis isteni lett. :-)
HOZZÁVALÓK:
50 g mazsola
50 g szeletelt mandula
2 aszalt füge
5 szem datolya
1 marék kandírozott narancs
2 evőkanál sherry vagy rum
1 tojás
25 g élesztő
100 g puha vaj
100 g nádcukor
100 g tehéntúró
300 g liszt
80 ml tej
1 nagy csipet só
1-1 teáskanál fahéj, gyömbér, szegfűszeg
1/2 teáskanál szerecsendió
1 narancs reszelt héja
1 teáskanál vaníliaaroma
ELKÉSZÍTÉS:
1. A mazsolát öntsd nyakon 2 ek sherry-vel és tedd félre. Szeleteld fel a többi aszalt cuccot: a kandírozott narancsot, a datolyát, a fügét, és forgasd bele a sherrys mazsolába, nekik sem fog ártani, ha átszellemülnek egy kicsit. Aztán a szeletelt mandulát is rápakolhatod, hogy együtt várjanak a sorukra.
2. Tedd a robotgép dagasztótáljába a többi hozzávalót: a tojástól kezdve a fűszereken, a túrón és az élesztőn át mindent! Az aszalt gyümölcsöket azért nem, mert a dagasztó bezúzná őket a kezdeti stádiumban. Jobb, ha előbb viszonylag homogén tésztát gyúrsz, és csak a legvégén adod hozzá a sherrys-mazsolás egyveleget. Ha kész a dagasztás, egy rusztikus tészta fog visszamosolyogni rád.
3. Hagyd a tésztát lefedve pihenni 30-40 percig! Ha letelt az idő, borítsd egy kilisztezett felületre, formázz felőle hosszúkás vekni formát, majd nyomd a közepébe a nyújtófát. A keletkezett mélyedés mentén hajtsd félbe és hagyd addig pihenni, amíg a sütő bemelegszik 180 fokra.
4. Kb. 35 percig süsd és ha kész, kend meg olvasztott vajjal a tetejét és vastagon szórd meg porcukorral. Csavard alufóliába fóliába még langyosan és tedd hűvös helyre. Viszonylag sokáig eláll, bár, hogy pontosan meddig, azt nem tudom megmondani, nálunk 2-3 napnál tovább sosem bírja ki. Hagyományosan két veknit szoktak sütni a stollenekből, egyet a vendégeknek ajándékba, egyet pedig a háziaknak saját fogyasztásra. Mivel az én verziómban több a fikció, mint nem (talán stollennek hívni is túlzás), ezért úgy gondoltam, hogy csak egy veknire írom a receptet. Ha ízlik, úgyis megduplázod majd!