Citromos-gyömbéres vajkrém – lemon-ginger curd


Megunhatatlan selymes-csípős kényeztetés reggelire vagy desszertnek is akár. 

HOZZÁVALÓK
6 tojás sárgája
150 g kristálycukor
150 g vaj
1 teáskanál gyömbér (por)
50-100ml frissen facsart citromlé – mag nélkül :-)))

ELKÉSZÍTÉS
1. A cukrot és a tojássárgáját keverd habosra, ízlés szerint adj hozzá citromlevet majd pedig a gyömbérport! (Friss gyömbérből szerintem nem jó, a gyömbérszálak megzavarják a tökéletes összhangot.) 
2. Vízgőz felett melegítsd fel, és apró kockánként add hozzá a vajat. Sűrítsd be, majd töltsd üvegbe. Hűtőben kéz hétig is eláll. Fogyasztás előtt egy nappal készítsd el.

------------------------------------------------------------------------

There’s nothing quite like spicy-creamy lemon curd. Perfect on toast and scones for breakfast or just for lifting your dessert to a higher level.


INGREDIENTS
6 egg yolks
150g caster sugar
150g butter
1 tsp ground ginger
50-100ml fresh lemon juice

METHOD

1. Whisk the egg yolks with the sugar until it is foamy and white. Add lemon juice (as much as you like) and ground ginger. 
2. Put the mixture into a heatproof bowl over a pan of simmering water. Add the butter in small pieces to the mixture. Stir occasionally until the butter has melted. Keep gently whisking the mixture over the heat until thickened like custard.
3. Pour the cooked curd into a clean jar. Keeps in the fridge for up to 2 weeks.





Popular Posts