Csokis kalács
Gentben a sokféle fantasztikus édesség közül a csokis kalács hagyott mély és maradandó nyomot Bojka emlékezetében. Minden nap az Aux Merveilleux de Fred felé kanyarodtunk, hogy beszerezzük az aznapi adagot. Egy-két kalács nyom nélkül eltűnt, ha szerencsés voltam még időben haraptam belőle egyet. Még jó, hogy volt esélyem megkóstolni mert a homályos emlékek alapján tudtam alkotni valami nagyon hasonlót itthon, mivel Gent kicsit messze van és csokis kalács nélkül borúsak a reggelek.
HOZZÁVALÓK:
1 tojás
1 tojás sárgája
530 g liszt
60g porcukor
150 ml langyos tej
150 ml tejszín (vagy 150ml tej+80g olvasztott vaj)
50 g olvasztott vaj
7g szárított élesztő
1 teáskanál só
125 g csokoládé drazsé
+1 tojás megkenni a tetejét
1. Dagaszd a hozzávalókat homogén, fényes tésztává. Ha kész a dagasztás add a tésztához a kis csoki drazsékat és géppel vagy kézzel dolgozd bele, de lehetőleg ne törjenek össze és ne is olvadjanak meg! Takard le a kész tésztát beolajozott fóliával és hagyd szobahőmérsékleten kelni amíg a duplájára nem dagad. Ne tedd túl meleg helyre mert megolvadnak a csoki drazsék és szétkenődnek a tésztában miközben formázod majd.
2. Ha kész a kelesztés, borítsd a tésztát belisztezett felületre és vágd 6 egyforma darabba. Sodorj ezekből a bucikból 3-3 egyforma vastagságú hurkát és fonj két kalácsot belőlük (hármas fonással). A fonás végeit hajtsd a kalács alá, így kerekebb formát kapsz. Választhatsz más formákat is, én időhiány miatt rendszerint ezt használom.
3. Tedd sütőpapírral bevont tepsire a kalácsokat és keleszd 40 percig. Verd fel lazán a maradék tojást, adj hozzá egy kis vizet, jól keverd el majd kend meg a kalácsok tetejét vele!
4. Melegítsd elő a sütőt 170 fokra és a kalács kb. 30-35 perc alatt szépen megsül. Könnyen megbarnul a külseje, de ne tévesszen meg, közel sem biztos, hogy belül nem marad nyers, ellenőrizd tűpróbával.
Alternatív megoldás (lustaság fél egészség): Tedd a megfont kalácsot a hideg sütőbe kelni 30 percre majd hagyd is benne amíg 170 fokra melegszik a sütő és utána tovább is, amíg meg nem sül a kalács. Nagyjából 10 perccel több időt tölt így a sütőben (összesen 40perc), de ha kétségeid vannak, nézz rá gyakran.
Ötlet: formázhatsz a tésztából egy kalácsot is, de akkor nehezebben sül át, barnább és vastagabb lesz a kérge.