Almáspite
HOZZÁVALÓK / 1 nagy tepsi
50 dkg finomliszt
1/4 teáskanál sütőpor
10 dkg porcukor
15 dkg vaj
2 db tojás
3 ek tejföl (vagy amennyit a tészta felvesz)
2 ek zsemlemorzsa
12 db alma
fahéj ízlés szerint
3 ek cukor
1 késhegynyi vaníliás cukor
1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
2 ek porcukor (a tetejére)
ELKÉSZÍTÉS
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
1. Az almákat mosd meg, hámozd meg és reszeld le. Dinszted meg egy lábosban pici vízzel, 2-3 ek cukrorral és ízlés szerint fahéjjal.
2. Keverd el a lisztet a sütőporral és a porcukorral, majd add hozzá a vajat és a 2 tojást. A tejfölt kanalanként adagolva jól dolgozd össze, amíg egynemű tésztává áll az egész.
3. Ezután késsel vágd ketté a tésztát, és az egyik felét tepsi méretűre nyújtsd ki.
4. Teríts sütőpapírt a tepsi aljára, majd simítsd bele a kinyújtott tésztát.
5. Szórd rá a zsemlemorzsát és kanalazd rá az almatölteléket. Végül szórd meg 1 csomag vaníliás cukorral.
6. Nyújtsd ki a tészta másik felét is, borítsd be vele a sütit, és a tetejét óvatosan szurkáld meg villával.
7. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt sül meg.
Miután a pite megsült, hagyjd a tepsiben kicsit hűlni majd vizes késsel (hogy ne ragadjon) kockázd fel.