Vaníliakrémes roló




HOZZÁVALÓK

A tésztához:
300ml langyos tej
3 evőkanál porcukor 
30 g friss élesztő vagy 2 teáskanál szárított
600 g finomliszt
1 teáskanál só
1 egész tojás + 2 sárgája 
60 g puha vaj

A tejbegrízhez:
300 ml tej
100 ml tejszín
60 g kristálycukor
1 tojás sárgája
60g gríz
1 vaníliarúd (aroma is lehet)
1 csipet só

A bevonathoz:
50 g olvasztott vaj 
100 g barnacukor
1 púpozott teáskanál őrölt fahéj

1. Készítsd el a tejbegrízt először: keverd el a hozzávalókat egy lábosban csomómentesre (nyilván nem a vanília rudat, az nem fog sikerülni) majd folyamatosan kevergetve forrald fel. Vedd takarékra a lángot és sűrítsd be a tejbegrízt. Jó sűrűre, hogy majdnem szeletelhető legyen amikor kihűl. Tedd félre.

2. A tészta hozzávalóit gyúrd kézzel vagy géppel homogén tésztává. Amikor kész, borítsd le beolajozott fóliával és kb. 45 perc alatt hagyd a duplájára kelni. A megkelt tésztát liszttel meghintett felületen formázd gombóccá és vágd 12 egyforma darabra, majd gömbölyítsd őket egyesével kis bucikká.

3. A bucikat nyújtsd egyesével kb. 15x25cm-es ovális formára. A tésztalap harmadát vagdosd be pizzavágóval úgy, hogy a széle egyben maradjon. A középső harmadra tedd a tejbegrízes tölteléket, majd hajtsd rá a szabadon maradt harmadot, a széleket nyomkodd le és az egészet tekerd fel. 

4. Sütőpapírral bevont sütőlemezre tedd a kész sütiket, kend meg a tetejüket olvasztott vajjal és szórd meg a fahéjjas kristálycukorral jó vastagon.

5. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sülnek aranyszínűre.







Popular Posts