Mogyorós kalács
Hozzávalók a tésztához:
230 ml tej
1 tojás
450 g fehér kenyérliszt
1 narancs héja reszelve
1/2 teáskanál só
50 g porcukor
75 g olvasztott vaj
25 g élesztő
Hozzávalók töltelékhez:
115 g darált mogyoró
100 g darált mandula
100 g világos, nyers nádcukor
1/2 teáskanál frissen őrölt szerecsendió
2 tojás
1 evőkanál brandy
ha szükséges tejjel vagy tejszínnel lehet még higítani
1. Először készítsd el a tölteléket: Minden hozzávalót keverj össze egy tálban és ha viszonylag homogén és sűrű, de kenhető masszát kapsz akkor kész, tedd félre.
2. A tészta hozzávalóit dagaszd (kézzel vagy géppel) sima tésztává! Fedd le olajjal megkent fóliával és hagyd kelni 45 percen keresztül.
3. Ha a tészta a duplájára dagadt, finoman belisztezett felületen nyújts a belőle egy 65x45 cm-es téglalapot, majd hosszában vágd ketté. Kend meg mindkét lapot a töltelékkel úgy, hogy a lapok szélétől számítva 1-1 cm csíkot hagyj szabadon.
4. Tekerd fel a tésztákat, mint a bejglit, majd a két tésztarudat csavard/fond egybe! A végüket nyomkodd össze, nehogy kitekeredjenek. (Ha lágyabbra sikerül a tésztád, teheted kenyérsütő formába is, de akkor jobban kell vigyáznod a sütési idővel, nehogy belül nyers maradjon) Fedd le olajjal megkent fóliával és hagyd kelni 30 percig.
5. 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süsd, amíg szép aranybarna színt nem kap a kalácsod. Ha kész, még forrón kend meg a tetejét olvasztott vajjal, hogy a héja puha maradjon. Tedd rácsra és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt nekiláttok.