Mandulás csavar
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
1 tojás
10 evőkanál tej
4 evőkanál mandula/Amaretto likőr
350 g fehér kenyérliszt
40 g finom kristálycukor
1/2 teáskanál só
50 g olvasztott vaj
25 g élesztő
A marcipános töltelékhez:
100 g darált mandula
50 g porcukor
2-3 csepp mandulaaroma
1 tojás szétválasztva
(a fehérje a töltelékbe,
a sárgája megkenni a tetejét)
mandulaforgács a szóráshoz
1. Először a tölteléket célszerű elkészíteni: vigyázz! nem az egész tojás kell hozzá, csak a fehérje! Keverd össze a darált mandulát, a cukrot, a tojásfehérjét és az aromát, a tojássárgáját hígítsd fel egy kis vízzel és tedd félre!
2. A tészta hozzávalóit tedd a dagasztóba vagy kézzel gyúrd ruganyos tésztává, majd meleg helyen hagyd 45 percen keresztül kelni.
3. Ha a tészta a duplájára dagadt, nyújtsd ki 45x23 cm-es téglalappá, vágd félbe, és így két négyzetet kapsz majd. Az egyik négyzeten terítsd szét egyenlően a tölteléket, majd borítsd rá a másik tésztát. Vágd félbe a négyzetet, és ezeket a darabokat vagdosd fel kb. 2 cm széles csíkokra. Csavard meg őket egyenként és tedd sütőpapírral borított sütőlemezre.
4. Hagyd pihenni őket amíg a sütőt előmelegíted 200 fokra. A sütik tetejét kend meg a vízzel felhígított tojássárgájával (nem muszáj, de akkor nem lesznek szép fényesek), szórd meg mandulaforgáccsal és süsd 12–15 percig amíg aranybarnák nem lesznek. Rácson hagyd teljesen kihűlni mielőtt nekiláttok.