Csokis kifli
Hozzávalók 16 kiflihez
A tésztához:
1 nagy tojás
600 g liszt
60 g porcukor
300 ml tej
70 g olvasztott vaj
30 g friss élesztő vagy 7g szárított
1 tk só
A csokis töltelékhez:
100 g kakaópor
80 g kristálycukor
60 g folyós méz (akác)
2 tk vaníliaaroma
2 tk fahéj
70-100 ml víz
1. A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel dagaszd homogén tésztává! Letakarva hagyd 45 percig kelni, vagy amíg a duplájára nem dagad.
2. Amíg kel a tészta, készítsd el a tölteléket: Tedd a hozzávalókat egy tálba, de a vizet apránként adagold, csak annyit adj hozzá, hogy sűrű, de krémes állagú legyen a massza. Lehet, hogy több víz kell, lehet, hogy kevesebb.
3. Ha a tészta megkelt, tedd egy kilisztezett felületre a bucit és vágd négyfelé! Mind a négy részt formázd gömb alakúra, majd nyújtsd ki a gombócokat 25 cm átmérőjű körré!
4. Kend meg az egyik tésztakör tetejét a csokis töltelékkel, és borítsd rá a másikat. Most nyújtsd őket együtt 45-50 cm átmérőjűre. A lényeg igazából az, hogy a tészta 2mm vastag legyen. Ha kész a nagy kör is, akkor ennek a tetejét is kend meg a csokis szósszal.
5. Pizzavágóval vágd a tésztakört 16 egyforma cikkre, majd tekerd fel egyenként a szeleteket kiflinek. Az egész procedúrát ismételd meg a maradék két tésztakörrel is. Vigyázz, a tölteléket jól oszd el.
6. A kifliket tedd sütőlemezre kb. 5 cm távolságra egymástól, takard le őket és hagyd kelni 30 percen keresztül. Az idő lejárta előtt melegítsd elő a sütőt 180 fokra! Kb. 20 perc alatt süsd pirosra őket majd ha kivetted a sütőből, még forrón kend meg a tetejét vajjal.